Jak zrobić zupę owocową? Jak ją zrobić z jabłek, a jak z truskawek czy jagód?
Zupa owocowa może być podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno. W drugiej wersji doskonale ochłodzi w gorący dzień. Sprawdźcie, jak zrobić zupę owocową z jabłek, truskawek, jagód lub wiśni. Wyjaśniamy, jak zrobić zupę owocową z kompotu lub ze świeżych owoców.
Jak się robi zupę owocową?
Zupę owocową możecie przygotować na 2 sposoby: wykorzystać świeże owoce lub te z kompotu. Jak zrobić zupę owocową z wiśni z kompotu? Pół kilograma owoców wrzućcie do litra wody i pogotujcie kilka minut, a następnie dodajcie trochę cukru i zabielcie zupę niewielką ilością śmietany 30%. Jeśli chcecie uzyskać bardziej korzenny smak, dodajcie odrobinę cynamonu, kardamonu lub przyprawy do grzańca. Tak przygotowana zupa ma wodnistą konsystencję, ale jeśli na koniec gotowania dodacie mały kisiel, będzie gęstsza.
Jak zrobić zupę owocową z jabłek? Owoce możecie po prostu ugotować w wodzie, a później wyłowić i je serwować czystą zupę lub zmiksować i przygotować jabłkowy krem. Zupa z jabłek będzie pysznie smakowała z niewielkim dodatkiem przyprawy do szarlotki i z groszkiem ptysiowym. Słodki smak zupy owocowej z kluskami możecie przełamać dodatkiem listków mięty.
Jak ugotować zupę owocową z dowolnych owoców?
Jak zrobić zupę owocową z truskawek? Kilogram truskawek gotujcie w ok. 2 l wody i dowolnie doprawcie cukrem, sokiem z cytryny, goździkami lub cynamonem. Do zupy możecie dodać też śmietanę lub jogurt naturalny. Jak zrobić zupę owocową z jagód? Tak samo jak z truskawek, ale zupa prawdopodobnie będzie wymagała większego dodatku cukru lub miodu. Do zupy owocowej możecie podać dowolny makaron, np. świderki czy kokardki albo lane kluski i odrobinę cynamonu. Owocowe zupy dobrze smakują też z ryżem.
Komentarze (0)