Chrupiąca skórka, puszyste wnętrze i niezrównany aromat unoszący się w całym domu – tego właśnie można spodziewać się po wyjęciu z piekarnika własnoręcznie upieczonego chleba. Zanim jednak sięgniemy po upragnione dodatki i rozpoczniemy degustację, należy przyjrzeć się szczegółowo recepturze. Kluczowy okazuje się wybór najlepszej mąki na chleb. To od niej w głównej mierze zależą smak, wygląd i wartość odżywcza domowego pieczywa. Zatem czym się kierować, decydując się na konkretny typ mąki do chleba i na co zwracać szczególną uwagę? Podpowiadamy!
Z tej mąki chleba nie będzie…
W naszym kraju nadal największą popularnością cieszy się mąka pszenna. Dzięki zawartości glutenu, wypieki są delikatne i puszyste, nie sprawiają problemów przy krojeniu. Jednak mąka mące nierówna. W pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na liczbę, która znajduje się na opakowaniu. Określa ona typ mąki, czyli poziom zmielenia ziaren oraz zawartość składników mineralnych. Jaką mąkę na chleb wybierać na podstawie tego kryterium? Skupiać należy się na produktach opisanych jako typ co najmniej 650. Niższe wartości opisują mąki, które nadają się do zrobienia biszkoptów, kruchych ciast, naleśników czy pierogów.
Jaka mąka pszenna do pieczenia chleba?
Podstawy już znamy, czas na kolejny etap wtajemniczenia. Jeśli zależy nam na delikatnych, lekkich w smaku bułkach lub chałkach, wybierajmy mąkę pszenną typ 650. Idąc dalej, jaka mąka do chleba sprawdzi się najlepiej? Zacząć można od mąki typ 750 lub 850. Mąka pszenna graham – typ 1850 nadaje się doskonale do wypieków pełnoziarnistych, które są znacznie bogatsze w błonnik. Bardzo dobrze sprawdzi się też mąka razowa (typ 2000), choć trzeba być przygotowanym na to, że pieczywo będzie miało ciemniejszy kolor oraz bardziej zwartą strukturę.
Jaka mąka do chleba na zakwasie?
Tradycyjny chleb na zakwasie wymaga szczególnego traktowania. Do chleba na zakwasie nadają się różne mąki, w zależności jaki efekt chcemy uzyskać. Chleb żytni uzyskamy z mąki typ 750. Na zakwasie można przygotowywać nie tylko razowe, „ciężkie” wypieki, ale też bułki, chałki. Mąka żytnia zawiera więcej witamin z grupy B, ale jednocześnie cechuje się mniejszą zawartością glutenu. Z tych względów w chlebie na zakwasie bardzo dobrze sprawdza się połączenie mąki żytniej wraz z pszenną razową.
Domowa piekarnia – przepisy
Pieczenie chleba do tej pory kojarzyło się z zadaniem odpowiednim dla wykwalifikowanych szefów kuchni? Nasze receptury na różnorodne wypieki pozwolą uwierzyć w swoje kulinarne możliwości! Polecamy zacząć od chleba, do którego zrobienia wykorzystana została mąka gryczana – warto mieć ją w zanadrzu, jeśli planujecie wypieki bezglutenowe. Apetyczny kolor chleba kukurydzianego także zachęci do testowania nowych receptur. Jeśli lubicie wyraziste smaki, zwróćcie uwagę na serowo-cebulowy chleb z chili. Potrzeba łagodniejszego wariantu? Chleb ziemniaczano-serowy też smakuje wyśmienicie.
Informacje na temat tego, jaka mąka do pieczenia chleba nadaje się najlepiej, przydadzą się wtedy, gdy postanowicie podać pieczywo w nieco innej wersji. Chleb a’la pizza z łososiem to bardzo smakowita alternatywa dla klasycznych kanapek. Wraz z indyjskim płaskim chlebem - parathas wyruszycie w apetyczną podróż dookoła świata. Następny przystanek to afrykański chleb z suszonym mięsem - z powodzeniem zastąpi pieczywo, które do tej pory kupowaliście w sklepach.
Komentarze (0)