Jaka szynka do pizzy będzie najlepsza?

Przygotowujecie jedno z najbardziej znanych na świecie włoskich dań i nie wiecie, jaka szynka do pizzy capriciosa czy innej będzie pasowała najlepiej? Dzięki naszym podpowiedziom wśród wielu rodzajów wędlin dostępnych w sklepach z łatwością wybierzecie tę najbardziej odpowiednią, która nie tylko wydobędzie smak wszystkich pozostałych składników, ale także podkreśli aromat potrawy. Zaczynamy!

Pizza – danie wyjątkowe

Choć pizza należy do dań kuchni włoskiej, ten przysmak był znany i doceniany już w starożytności w basenie Morza Śródziemnego, a zwłaszcza w Rzymie i Egipcie, gdzie nawet pełnił funkcję płatniczą. Płaskie okrągłe placki z dodatkami nabrały znanego nam dzisiaj smaku dopiero po pojawieniu się w Europie pomidorów, a pierwsze lokale serwujące pizzę zaczęły działać w Neapolu na początku XVIII wieku. Od tego czasu danie szybko stało się popularne nie tylko w samej Europie, ale również i na innych kontynentach, by obecnie stać się jedną z najbardziej znanych i lubianych potraw na świecie. Przygotowanie pizzy nie jest skomplikowane, ale by wyszła naprawdę smaczna, należy postawić na składniki dobrej jakości. Jaka szynka do domowej pizzy będzie najlepsza? To zależy nie tylko od jej rodzaju, lecz przede wszystkim całej gamy dodatków, które trafiają na placek.

Najlepsze wędliny do pizzy włoskiej

Pizze typu włoskiego wyróżniają się cieniutkim ciastem z niewysokimi rantami. Znajdujące się na jej powierzchni składniki są rozmieszczane nierównomiernie i w niedużych ilościach. Do najpopularniejszych dodatków należą świeże warzywa, sery, pieczarki oraz różne rodzaje mięs. O tym, jaka szynka do pizzy będzie najlepsza, decyduje rodzaj potrawy:

  • Capriciosa – jest niewątpliwie najpopularniejszym typem pizzy, a na jej wierzchu można znaleźć ser mozzarellę, pieczarki, oliwę oraz pieczoną szynkę wysokiej jakości. W niektórych wersjach dodawane są również oliwki oraz plastry dojrzałych pomidorów.
  • Romana – zawiera wiele różnorodnych składników, takich jak świeże zioła, pomidory, mozzarella oraz szynka parmeńska, w niektórych wersjach zastępowana cienko krojoną pieczoną wędliną.
  • Pepperoni – choć również pochodzi z Włoch, największą popularność zyskała w USA. Za pikantny smak odpowiadają papryczki chili, cebula oraz kiełbasa pepperoni w cieniutkich plastrach.
  • Vezuvio – do przygotowania tej prostej i pełnej smaku pizzy, oprócz sosu i tartej mozzarelli, użyjcie oliwy z oliwek i gotowanej szynki.
  • Prosciutto – zawiera świeże pomidorki koktajlowe, rukolę, płatki parmezanu, oliwę oraz plastry szynki parmeńskiej, układane tuż po wyjęciu pizzy z pieca.
  • Di Diabolo – to pizza pełna różnorodnych składników, takich jak cebula, starty parmezan, pieczarki, ostre papryczki jalapeño, tabasco oraz dwa rodzaje wędlin – kiełbasa pepperoni i szynka gotowana lub konserwowa.
  • Carbonara – swój jasny kolor zawdzięcza sosowi śmietanowemu, na którym najczęściej są układane cebula, plastry cukinii i tarty ser. Dla podkręcenia smaku szynka często jest zastępowana wędzonym boczkiem.

Jaka szynka do pizzy amerykańskiej sprawdzi się najlepiej?

Nie macie pomysłu na to, jaką szynkę do pizzy amerykańskiej dodaje się najczęściej? Zdecydowanie grubsze ciasto pozwala na ułożenie na nim większej ilości składników, dlatego pizza americana oprócz pomidorów, czarnych oliwek, cebuli i sera nieraz zawiera kilka rodzajów wędlin, w tym wędzony boczek i gotowaną szynkę lub kiełbasę. Ze Stanami Zjednoczonymi kojarzy się także pizza hawajska o wyjątkowym, słodkim smaku, który zawdzięcza kawałkom ananasa oraz konserwowej kukurydzy. Do tego zestawu najczęściej dodawana jest delikatna w smaku szynka konserwowa lub pieczona.

Jaka szynka do pizzy najlepsza? Wersja po polsku

Polskie odmiany pizzy zwykle zawierają swojskie dodatki, nieraz charakterystyczne dla danego regionu. Pizza góralska wyróżnia się intensywnym aromatem wędzonki, który zawdzięcza cienkim plasterkom wędzonego boczku. Oprócz wędliny na wierzchu znaleźć można kawałki oscypka oraz żurawinę. Dużą popularnością cieszy się pizza wiejska zawierająca cebulę, pieczarki, paprykę, tarty parmezan oraz mieszankę mięs, np.: kawałki pieczonej piersi z kurczaka, kiełbasę, boczek oraz konserwową lub pieczoną szynkę. Przygotowując którąkolwiek pizzę, pamiętajcie o użyciu dobrej jakości składników, a wtedy wyjdzie niezwykle smaczna i wyjątkowo aromatyczna.