Jaki łosoś do sushi? Surowy czy wędzony?

Sushi to danie kuchni japońskiej, które podbiło podniebienia mieszkańców całego świata. Tradycyjne przygotowujemy je z ryżu oraz ulubionego rodzaju ryby lub owoców morza. Chociaż możemy przebierać w setkach gatunków morskich specjałów, to najczęstszym wyborem do sushi jest właśnie łosoś. W związku z tą decyzją pojawia się jednak pytanie, czy dodać go do dania w surowej wersji, czy może sięgnąć po wędzoną rybę. Stanęliście kiedyś przed takim dylematem? Podpowiadamy, jak go rozwiązać. Zapraszamy!

Sushi z łososiem – dlaczego to dobry wybór?

Sushi z łososiem to jeden z najbardziej popularnych sposobów podania tego japońskiego przysmaku. Gwarantujemy, że wybór ten nie jest przypadkowy! Wszystko za sprawą właściwości, którymi może pochwalić się łosoś. Zacznijmy od tego, że zazwyczaj jest on hodowany w najczystszych wodach Norwegii, dzięki czemu jedzenie tej ryby może być samą przyjemnością, a nie zmartwieniem o możliwe kłopoty żołądkowe. Wspomnijmy również o smaku łososia, który zdecydowanie podbił serca mieszkańców całego świata. Jest słony, a jego mięso wyróżnia się jędrnością i idealną konsystencją, przez co rolki na bazie tej ryby wychodzą zawsze apetyczne. Na myśl przychodzi jednak pytanie, w jakiej formie dodać łososia do sushi? Podpowiadamy!

Jaki łosoś do sushi surowy czy wędzony

Każdy miłośnik sushi staje przed wyborem składu rolki. Chociaż w tradycyjnej recepturze z Japonii rolki zazwyczaj serwowane są z surowym łososiem, to ta ryba w wędzonej wersji będzie równie dobrym wyborem, szczególnie gdy przygotowujecie danie w domu. Co wybrać? W idealnym scenariuszu nasz łosoś pochodzi z najczystszych wód i nie posiada żadnych drobnoustrojów, w praktyce jednak często wychodzi to inaczej. Znalezienie dobrej jakości surowej ryby często okazuje się więc bardzo trudnym zadaniem. I choć łosoś w takiej formie jest bardzo smaczny, to czasami lepiej skusić się na wędzoną odmianę, której spożycie może okazać się bezpieczniejsze. Ryba w takiej postaci jest także bardziej dostępna, znajdziecie ją na sklepowych półkach w każdym markecie.

Jaki łosoś do sushi – wybór

Poznaliście już wszystkie „za i przeciw” w jedzeniu surowej oraz wędzonej ryby. Teraz decyzja należy do Was. Jeżeli możemy coś doradzić, to w kuchni zawsze kierujcie się swoimi preferencjami i, co najważniejsze, możliwościami. Wiecie, że zdobycie dobrej jakości surowego łososia z certyfikatem nie będzie dla Was wyzwaniem? Śmiało sięgnijcie po taki rodzaj ryby i wykorzystajcie ją do zrobienia klasycznego sushi. Jeśli jednak nie wiecie, gdzie szukać łososia ze sprawdzonego źródła, to łatwiejszym i bardziej dostępnym rozwiązaniem będzie wybranie wędzonej opcji. Jej smak jest równie wybitny, więc gotowa rolka na bazie tej ryby z pewnością Was nie zawiedzie.

Nasze przepisy na sushi

Jaki łosoś wędzony do sushi? A może surowa ryba? Te dylematy nie powinny już zaprzątać Wam głowy. Na koniec zobaczcie na nasze przepisy, dzięki którym zrobicie najlepsze rolki sushi.

Maki-sushi to jeden z najpopularniejszych rodzajów tego japońskiego przysmaku. Nic w tym dziwnego – klasyczne nori i pyszne wnętrze rolek współgrają idealnie.

Jeśli chcecie przygotować dla bliskich pełną ucztę smaków, to na pierwsze danie zaserwujcie aromatyczną zupę miso, a później połóżcie na stół nigiri sushi. Pycha!

No i nadszedł czas na gwóźdź programu, czyli Kalifornia rolls, których smak zyskał popularność na całym świecie. Spróbujcie ich w swoim domu. Smacznego!