Jaki makaron do carbonary? Jaki rodzaj pasuje do sosu?
Carbonara to włoska potrawa, która podbiła podniebienia mieszkańców całego świata. Kremowy sos na bazie jajek, kawałki chrupiącego guanciale, pecorino i… makaron! To właśnie on gra w tym daniu pierwsze skrzypce, dlatego wybranie odpowiedniego rodzaju jest bardzo ważnym zadaniem dla każdego kucharza. Jaki makaron do carbonary sprawdzi się najlepiej? Co pasuje do kremowego sosu? Jeżeli jesteście ciekawi odpowiedzi na te pytania, to zostańcie z nami. Zapraszamy!
Carbonara – jaki makaron? Spaghetti
Każdy kucharz, który chce przygotować klasyczną carbonarę, musi zdecydować się na rodzaj makaronu do dania. Jaki sprawdzi się najlepiej? Najczęstszym wyborem Włochów i kucharzy jest tradycyjny makaron spaghetti. Te długie i cienkie nitki doskonale oplatają kremowy sos na bazie jajek i zmieniają zwykłe jedzenie posiłku w prawdziwą ucztę dla podniebienia. Musimy również wspomnieć o sposobie podania carbonary, który jest wyjątkowo estetyczny dzięki rodzajowi spaghetti. Przed nałożeniem makaronu warto nawinąć go na sztućce i delikatnie zsunąć na talerz, tworząc przy tym niewielkie gniazda. Tak zaserwowana carbonara będzie zachwycać warstwą wizualną.
Makaron do carbonary – penne
Chociaż spaghetti jest najczęstszym wyborem do przygotowania carbonary, to nie mamy sztywnych reguł, które określają wykorzystanie konkretnego rodzaju pasty. Jaki makaron do carbonary sprawdzi się równie dobrze? Naszą drugą propozycją jest penne, czyli specjał w kształcie rurek. Ten rodzaj makaronu także cieszy się dużą popularnością wśród Włochów. Na końcach penne możemy zauważyć charakterystyczne nacięcia, do których wlatuje sos. To zdecydowanie duży atut tego rodzaju makaronu. Dlaczego? Podczas jedzenia carbonary sos lepiej przylega do penne, dzięki czemu każdy kęs dania będzie bardzo soczysty oraz intensywny w smaku.
Fettuccine, czyli idealny makaron do carbonary
Jaki makaron do sosu carbonara? Przychodzimy z naszą ostatnią, lecz równie sprawdzoną opcją. Fettuccine to makaron, który cieszy się największą popularnością w Rzymie, lecz ostatnio coraz częściej pojawia się on również na talerzach Polaków. Wcale nas to nie dziwi, ponieważ te długie i wąskie wstążki są naprawdę smaczne! Właśnie dlatego warto zestawić je z aromatycznym sosem na bazie jajek. Zapewniamy, że kremowa konsystencja carbonary doskonale skomponuje się z pysznym fettuccine. Pamiętajcie o ugotowaniu makaronu w stylu al dente, dzięki czemu każdy kęs dania będzie idealnie sprężysty. Smacznego!
Nasze przepisy na carbonarę
Wiecie już, jaki makaron do spaghetti carbonara sprawdzi się najlepiej. Na koniec poznajcie nasze przepisy na to pyszne danie! Będzie prosto, szybko i bardzo apetycznie.
Spaghetti carbonara z wędzonym boczkiem to klucz do udanego obiadu. Przygotujcie tę potrawę dla całej rodziny i zbierzcie same pochwały.
Nie lubicie sosu na bazie jajek? Spaghetti al a carbonara rozwiąże Wasz problem. Na liście składników znajdziecie śmietanę, dzięki której sos będzie bardzo kremowy.
Jeśli lubicie eksperymenty, to polecamy Wam carbonarę ze szpinakiem. To pyszne połączenie z pewnością zachwyci wszystkich smakoszy. Spróbujecie?
A na koniec coś dla zabieganych osób – szybka carbonara. Przygotujecie ją w jedyne 20 minut, a efekty będą naprawdę smaczne. Nie pozostało nam nic innego, jak życzyć Wam powodzenia!
Komentarze (0)