Święta to czas spotkań, często przy wspólnym stole. Podczas poczęstunku nie może zabraknąć pysznych świątecznych przekąsek. Jakie sałatki podać na Wielkanoc? Zapraszamy do lektury.

Jakie sałatki podać na Wielkanoc?

Kiedy wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc, można też zauważyć pierwsze oznaki wiosny. Właśnie wtedy pojawiają się nowalijki: rzodkiewka, pomidor, ogórek, szczypiorek i wiele innych. To doskonały czas na pyszne sałatki, które umieścisz w swoim świątecznym menu. Nie zapominaj również o jajkach, które podczas Wielkanocy stanowią podstawę wielu dań. Oprócz kurzych, wykorzystaj również przepiórcze. Z powodzeniem użyjesz ich nie tylko jako składnika sałatek, ale również do ich dekoracji. Możliwości przygotowania pysznych przekąsek jest bardzo wiele. Szukasz odpowiedzi na pytanie: jakie sałatki podać na Wielkanoc? Oto kilka inspiracji.

Sałatka z wiosennymi warzywami

Do wykonania tej propozycji będziesz potrzebować trzech rodzajów sałaty: lollo bianco, lollo rosso oraz masłowej. Tę ostatnią z powodzeniem zastąpisz sałatą rzymską. Porwij je na drobne kawałki, a następnie ugotuj jajka na twardo (sprawdzą się zarówno kurze, jak i przepiórcze). Do sałatki dodaj również pomidory: wybierz słodkawą odmianę, np. malinówki lub koktajlowe. Większe pokrój w ósemki, mniejsze podziel na ćwiartki i połącz z odsączoną z zalewy cebulką i kukurydzą. Przygotowane wcześniej jajka ułóż na wierzchu. Teraz wystarczy tylko przygotować sos koperkowo-ziołowy, który zastąpisz z powodzeniem czosnkowym. Polej nim sałatkę i zaserwuj ją solo lub z grzankami oprószonymi czosnkiem i przyprawami. Sałatka wiosenna jest nie tylko smaczną, ale również szybką w przygotowaniu przekąską.

Sałatka jajeczna z grzybami

Chcesz, by podstawą sałatki były jajka? Połącz je z pieczarkami i serem żółtym. Ugotuj na twardo osiem sztuk, a następnie pokrój je razem ze szczypiorkiem w drobną kostkę. Dla uzyskania bardziej złożonego smaku, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Cienkie plastry pieczarek sparz we wrzącej wodzie, a później przygotuj sos. Ważne, żeby dobrać odpowiedni ser – nadawać się będzie twardy, żółty: cheddar, gouda, ementaler lub morski. Wszystkie składniki wsyp do miski, oprócz rekomendowanych dobrze sprawdzi się również kukurydza oraz pomidorki koktajlowe. Masz ochotę na taką przekąskę? Zobacz przepis na wielkanocną sałatkę jajeczną z pieczarkami.

Sałatka z jajek przepiórczych

Jakie sałatki podać na Wielkanoc? Bardzo prostym, a zarazem wykwintnym sposobem na przygotowanie pysznej sałatki jest podanie jej z jajkami przepiórczymi. Są one mniejsze, efektowniej prezentują się na talerzu i szybciej gotują (na twardo przez około pięć minut). Wrzuć je do wrzącej wody – pamiętaj, że w odróżnieniu od jaj kurzych, przepiórcze nie pękają. Po obraniu pokrój na połówki i połóż na wcześniej przygotowanej sałatce jarzynowej. Obok nich ułóż paprykę – najlepiej wykorzystaj jej różne rodzaje, dzięki czemu gotowe danie będzie lepiej się prezentowało. Oprócz niej pokrój również pomidory koktajlowe i dla urozmaicenia smaku kilka piórek czerwonej cebuli. Oprósz z wierzchu szczypiorkiem i udekoruj świeżą natką pietruszki. Sałatkę serwuj w małych kokilkach, z dodatkiem chrupiącego chleba pełnoziarnistego. Zainspiruj się przepisem na pyszne jaja przepiórcze na sałatce jarzynowej.

Sposobów na przygotowanie pysznych sałatek jest wiele. Powyższe porady i inspiracje to tylko część możliwości. Przyrządź sałatkę idealną: pyszną, wielokolorową i dobrze doprawioną, inspirując się naszymi sprawdzonymi przepisami. Smacznego!