Lekko pikantny smak i aromat wędzonego mięsa podany klasycznie na kromce chleba – to właśnie kanapka z pastrami, jedna z ulubionych amerykańskich przekąsek. Dania kuchni z różnych stron świata budzą ciekawość, ale nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że nie musi wcale pakować walizek, aby móc ich skosztować. Chcecie dowiedzieć się, jak przygotować znaną i lubianą nowojorską kanapkę w domowych warunkach? Odkrywamy sekrety jej przygotowywania!

Co to jest pastrami?

Zanim rozpoczniecie przygotowania do przyrządzania tego przysmaku, warto wiedzieć, co to jest pastrami i dlaczego jest to smak, który po prostu trzeba poznać. To mięso wołowe, najczęściej z mostka, które przechodzi długi proces, zanim trafi na chleb. Najpierw pekluje się je w solance z przyprawami, potem długo wędzi, a na koniec gotuje na parze, aby osiągnęło idealną miękkość. Bogactwo przypraw nadaje pastrami wyjątkowego, wyrazistego smaku, który doskonale komponuje się z prostymi składnikami kanapki. Nowojorska kanapka z pastrami stała się popularna dzięki słynnym, amerykańskim delikatesom, które ją serwują od ponad stu lat.

Czy pastrami można zrobić samodzielnie i jakie składniki będą potrzebne?

Gotowe pastrami jest dostępne w polskich sklepach, ale jeśli lubicie kulinarne wyzwania, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wykonać je samodzielnie. Nic nie zastąpi tego specyficznego, dymnego aromatu, który wytworzy się podczas wędzenia mięsa. 1,5 kg mostka wołowego natrzyjcie przyprawami. Będziecie potrzebować po 100 g soli i cukru do peklowania, a także 2 łyżki czarnego pieprzu, łyżkę czosnku w proszku, łyżkę kolendry i łyżeczkę kminku. Zapeklujcie wołowinę i umieśćcie na 5-7 dni w lodówce. Następnie mięso opłuczcie i obsypcie mieszanką przypraw. Wędźcie przez 6-8 godzin w niskiej temperaturze, ok. 100°C. Ostatnim krokiem jest gotowanie mięsa na parze przez ok. 1-2 godziny.

Kanapka z pastrami – przepis na prawdziwą nowojorską ucztę

Aby zrobić ten oryginalny, amerykański przysmak, przygotujcie pokrojone w cienkie plastry pastrami, żytni chleb, kiszone ogórki, musztardę i odrobinę masła. Możecie dodać także plaster żółtego sera szwajcarskiego. Posmarowany cienką warstwą masła chleb podpieczcie na patelni lub w tosterze. Pastrami podgrzejcie w garnku na parze lub na patelni. Kromkę chleba posmarujcie musztardą i ułóżcie kilka plasterków pastrami. Na podgrzane mięso połóżcie ser, który pod wpływem jego ciepła delikatnie się rozpuści. Na wierzch dodajcie kiszonego ogórka, zakryjcie drugą połówką chleba i dociśnijcie. Kanapka z pastrami może być podawana z frytkami domowymi z sosemsałatką colesław.

Sosy idealne do kanapki pastrami

Zamiast musztardy możecie także poeksperymentować z sosami do nowojorskiej kanapki pastrami. Przygotujcie sos rosyjski z mieszanki majonezu, ketchupu, posiekanych kiszonych ogórków i odrobiny papryki. Kremowa konsystencja i lekko pikantny smak świetnie będą się komponować z żytnim chlebem i wołowiną. W amerykańskiej kuchni nie może zabraknąć popularnego sosu barbecue. Dobrym wyborem będzie także prosty sos cebulowy, który wykonacie z 3 sztuk cebuli szalotki, 36% śmietany z odrobiną masła i pieprzu. Do podsmażonej na maśle cebulki, dodajcie musztardy do smaku i zalejcie śmietaną. Kiedy sos się zredukuje, doprawcie pieprzem.

Kanapki z apetycznym wnętrzem – ulubione smaki w różnych wersjach

Niezawodne na lunch w pracy, kolację lub piknik na trawie kanapki możecie przygotować szybko, używając waszych ulubionych składników. Jeśli wołowina do nich nie należy lub przepis na kanapkę z pastrami nie wpisuje się w wasz kulinarny gust, spróbujcie innych połączeń. Kanapka z kurczakiem z mięsem drobiowym, wymieszanym z majonezem Hellmann’s oryginalnym, ze szpinakiem i czerwoną cebulą to świetna propozycja na pyszną i kolorową przekąskę. Wielbiciele ryb nie przejdą obojętnie obok aromatycznej kanapki z łososiem, natomiast kanapka z awokado to idealna propozycja dla tych, którzy nie wyobrażają sobie posiłku bez bogatych kompozycji warzywnych. Z tak przygotowanymi kanapkami żaden głód was nie zaskoczy!