Kapuśniak z prażokami – przepis na wędzonce

Aromatyczny kapuśniak z prażokami przygotowany na wędzonce to klasyka wśród zup na chłodne pory roku. Jak go przygotować, żeby zachwycał smakiem?

Kapuśniak z kiszonej kapusty z prażokami

Bazą dobrego kapuśniaku jest ok. 200 g wysokiej jakości kiszonej (a nie kwaszonej) kapusty i wędzonka, np. żeberka, kości od schabu i boczek (ok. 0,5 kg). Dla uzyskania pełni aromatu i smaku kapuśniaku na wędzące z prażokami warto wykorzystać też warzywa: kilka ziemniaków, jedną marchew, jedną pietruszkę, kawałek selera i jedną cebulę oraz przyprawy takie jak pieprz, majeranek, kminek, ziele angielskie i liście laurowe lub gotową przyprawę do dań z kapusty. Podanie kapuśniaku z prażokami, czyli ziemniakami tłuczonymi z dodatkiem mąki sprawia, że zupa zmieni się w pełnowymiarowy posiłek.

Kapuśniak z prażokami – przepis na kultową zupę

Kapuśniak można ugotować na wodzie z dodatkiem wędzonych kości lub na bulionie. Jeśli chcecie, żeby zupa była bardziej aromatyczna, wykorzystajcie rosół lub warzywny wywar. Przepis na kapuśniak z prażokami jest dość prosty. Wędzonkę należy ugotować w bulionie razem z warzywami, a kapustę kiszoną podgotować w osobnym garnku, żeby jej kwaśny odczyn nie hamował mięknięcia warzyw. Miękkie składniki łączy się w jednym garnku, przyprawia i gotuję jeszcze przez pół godziny, by wszystkie smaki dobrze się wymieszały.

Pod koniec gotowania zupy ubija się prażoki. Garnek z kilogramem ugotowanych ziemniaków zestawia się z ognia, dodaje kilka łyżek mąki pszennej i energicznie ubija, by równomiernie ją wgnieść. Gotowy kapuśniak z kiszonej kapusty z prażokami należy serwować w głębokim talerzu.