Styczeń oznacza dla mnie czas karnawału. Kultywując staropolskie zwyczaje, w karnawale spotykamy się z przyjaciółmi tak często jak to tylko możliwe. Niekoniecznie muszą to być balowe imprezy. Po prostu zapraszam gości – rodzinę i przyjaciół i spędzamy razem miło czas na rozmowach, żartach, czasem także tańczymy. Oczywiście wśród ingrediencji niezbędnych do udanego przyjęcia karnawałowego jest dobrze dobrane menu.
Mam w repertuarze kilka super szybkich przekąsek jak np. melon czy gruszka zawinięte w plastry wędzonej szynki, suszone śliwki w boczku czy marynowane oliwki.
Przygotowanie śliwek w boczku jest teraz wyjątkowo proste bo w sklepach dostępny jest wędzony boczek w cieniutkich plasterkach.
Śliwki w boczku
Do tego przepisu potrzeba 2 razy więcej śliwek niż plasterków boczku. Dzielimy każdy plasterek na 2 części (wzdłuż) i owijamy śliwkę bez pestki. Całość łączymy wykałaczką i pieczemy w 220 C przez ok. 15 minut na blasze wyłożonej folią aluminiową. Można je podawać na ciepło i na zimno.
Małe przekąski są dość pracochłonne ale zdecydowanie warte wysiłku. Na stole czy bufecie wyglądają pięknie i zachęcają do jedzenia.
Czy robicie czasem zdjęcie stołu przed przyjściem gości? Przyznam, że często nie mogę się oprzeć i uwieczniam karnawałowy stół czy bufet. Wszystko gotowe, piękne, kolorowe – po prostu dzieło sztuki. :)
Oczywiście przyjmowanie gości to także ciężka praca – sprzątanie, gotowanie, nieustanne dbanie o dobre samopoczucie całego towarzystwa. Na osobisty użytek przygotowałem kilka powodów, dla których warto. Może i Wam przyda się ta lista.
• Impreza to świetny pretekst aby posprzątać dom. Będziecie zaskoczeni jak pięknie mieszkacie. :)
• To dobra okazja aby wypróbować niecodzienne przepisy. Może zrobić coś nowego, czego jeszcze nie próbowaliście.
• Robimy dokładny przegląd szafek i zakamarków kuchennych gdzie często odnajdujemy niecodzienne składniki, które czekały na specjalny moment np. nadziewane oliwki, marynowane warzywa, pikantne dodatki.
• Planowanie przyjęcia wymaga doświadczenia i praktyki. Trening podczas przygotowania karnawałowego przyjęcia zaprocentuje gdy będziecie organizować domowe komunie, chrzciny czy rozmaite jubileusze.
• No i powód najważniejszy czyli spotkanie z rodziną, przyjaciółmi. Rozmowy, żarty, wspomnienia. Możliwość bycia razem bez pośpiechu. Czy może być coś cenniejszego?
Najpierw jednak praca. Kolejna szybka przekąska to marynowane oliwki. Do marynaty dodać można także ulubione zioła – tymianek, kolendrę czy oregano, a pomarańczę zastąpić limonką. Oliwki mogę być nadziewane – będzie jeszcze ciekawiej.
Oliwki marynowane:
Porcja dla 2 osób
Czas: 15 minut
Składniki:
- 200 g zielonych oliwek (mogą być nadziewane papryką czy czosnkiem)
- ½ cytryny
- Knorr Bulionetka domowa Drobiowa
- 30 ml oliwy
- ½ pomarańczy
Sposób przygotowania
Odsączone oliwki włóż do miski. Bulionetkę drobiową zagotuj w niewielkiej ilości wody i ostudź. Do bulionu dodaj otartą skórkę z cytryny i pomarańczy oraz wyciśnięty z owoców sok. Dodaj oliwę i mieszaj do momentu aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Wymieszaj oliwki z marynatą i odstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin. Mogą pozostać w chłodzie przez 2-3 dni. Podawaj w miseczce lub każdą oliwkę nabij na wykałaczkę.
W kolejnym karnawałowym wydaniu bloga zaproponuję przepisy na przekąski, sałatki i dania główne.
Zapraszam do lektury.
Komentarze (0)