Majestatyczny karp w zalewie octowej do słoika będzie świetnym pomysłem nie tylko na Święta Bożego Narodzenia, ale też na inne ważne okazje. Jak przygotować go w najprostszy sposób?
Karp w zalewie octowej do słoika na zimę
Karpia w polskiej tradycji kulinarnej przyrządza się zwykle w panierce lub zalanego galaretą, ale tę szlachetną rybę możecie serwować też na wiele innych sposobów, również w octowej zalewie. Karpia na kwaśno z powodzeniem przygotujecie w słoikach na zimę, a później podacie jako przystawkę lub przekąskę na przyjęciu. Karp w zalewie octowej będzie też wspaniałą propozycją na Wigilię lub codzienny posiłek.
Przepis na karpia w zalewie octowej do słoika
Przygotujcie 2 duże filety z karpia, szklankę octu, 4 szklanki wody, 2-3 liście laurowe, po kilka kulek ziela angielskiego i czarnego pieprzu, cytrynę pokrojoną w plastry oraz po szczypcie cukru i soli. Oczyszczone filety z karpia zalejcie gorącą zalewą z cukru, soli, cytryny i przypraw, przełóżcie do słoika i wstawcie do lodówki na minimum 3 dni, a najlepiej na tydzień, bo właśnie po takim czasie karp jest mocniej zamarynowany i odpowiednio aromatyczny. Będzie smakował wyśmienicie z ziemniakami w mundurkach z dodatkiem masła lub z pieczywem.
Tak przygotowaną rybę najlepiej zjeść w ciągu kilku dni lub zapasteryzować w słoikach, co wydłuży jej trwałość. Karpia możecie też wyjąć z octowej zalewy i zamrozić w szczelnych plastikowych pojemnikach, ale trzeba się liczyć z tym, że po rozmrożeniu nie będzie już smakował tak samo, jak dopiero co wyjęty z zalewy.
Komentarze (0)