Kartoflak – przepis. Ile piec? Jak zrobić?
Jednym z najpopularniejszych dań kuchni śląskiej jest kartoflak – rodzaj babki ziemniaczanej wypełnionej takim dodatkami jak boczek, kiełbasa, mięso mielone, grzyby czy niektóre warzywa. Upieczone ciasto z zewnątrz ma chrupiącą skórkę, która otula wilgotny i apetycznie miękki środek. Pokrojony w grube plastry kartoflak doskonale smakuje solo lub z dodatkiem gęstego sosu. Jak przygotować tę wyśmienitą babkę? Podpowiadamy!
Czym jest kartoflak?
Pełna smakowitych dodatków babka ziemniaczana jest znaną i docenianą potrawą w Polsce, zwłaszcza w rejonach północno-wschodnich oraz na Śląsku. Tutaj to popularne danie najczęściej nazywane jest kartoflakiem, natomiast przy wschodniej granicy można się spotkać z takimi synonimami jak „kartoflarz”, „tarciuch”, „rejbak” czy „bugaj”. Pomimo dużej rozbieżności nazw, każde z określeń dotyczy tej samej potrawy – wytrawnej babki pełnej smakowitych i dostępnych pod ręką dodatków, takich jak kawałki kiełbasy, boczek, słonina czy grubo siekana cebula. Choć z czasem potrawa wzbogaciła się również o inne dodatki i przyprawy, nabierając zupełnie nowego wyglądu i aromatu, podstawowe składniki ciasta oraz sposób przygotowania wciąż pozostały te same, sprawiając, że do dziś dnia kartoflak zachowuje absolutnie niepowtarzalny smak.
Kartoflak – jak zrobić?
Jak przygotować kartoflak? Przepis na babkę ziemniaczaną uważa się za prosty, a samo przygotowanie i upieczenie ciasta nie wymaga większych umiejętności kulinarnych. Wystarczy wcześniej przygotować wszystkie składniki, nasmarować blachę tłuszczem, dobrze nagrzać piekarnik i… cierpliwie poczekać, aż pyszne danie nabierze aromatu i pokryje się apetyczną złocisto-brązową skórką.
Poznajcie najprostszy przepis na wyśmienitego kartoflaka.
- Kilka dużych ziemniaków (około 1 kg) zetrzyjcie na tarce o średnich oczkach. Aby oszczędzić czas, możecie użyć do tego celu robota kuchennego.
- Wiórki przełóżcie na sitko, lekko odciśnijcie z nadmiaru płynów i przerzućcie do większej miski lub garnka.
- Do ziemniaków dodajcie 2 drobno starte duże cebule, 2 jajka, ¾ szklanki mąki, trochę soli, pieprzu oraz wybrane przyprawy do smaku (najczęściej do ciasta dosypywany jest majeranek i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku).
- Na suchej patelni zarumieńcie pokrojony w niewielką kostkę boczek (lub kiełbasę) wraz z dość drobno posiekaną białą cebulą. Gdy składniki trochę przestygną, dorzućcie je do ciasta ziemniaczanego, a całość dokładnie wymieszajcie tak, by powstała jednolita masa.
- Naczynie żaroodporne lub blaszaną formę z wyższymi brzegami nasmarujcie tłuszczem lub wyłóżcie papierem do pieczenia i oprószcie tartą bułką. Nagrzejcie piekarnik – najlepiej się sprawdzi opcja „góra i dół” oraz temperatura 190ᵒC.
- Masę ziemniaczaną przełóżcie do formy, równomiernie rozprowadźcie za pomocą szpatułki i posypcie niewielką ilością bułki tartej.
- Jak sprawdzić, kiedy będzie gotowy kartoflak? Ile piec ciasto, by wiórki ziemniaczane nabrały miękkości? Babkę o średniej grubości wystarczy trzymać w piekarniku około 1,5 godziny i do zarumienienia powierzchni. Jeśli w trakcie pieczenia górna część za szybko staje się brązowa, to znak, że półkę z formą należy obniżyć.
- Upieczonego kartoflaka wyjmijcie z piekarnika i pozostawcie do schłodzenia. Babkę można jeść na gorąco lub całkowicie schłodzoną. Ciasto wystarczy pokroić na niewielkie kwadraty i ostrożnie przełożyć na talerzyki.
Z czym jeść kartoflaka?
Kartoflak to danie, które ma wiele zalet. Przede wszystkim doskonale smakuje zarówno niedługo po wyjęcia z piekarnika, jak i na zimno, nawet po wielogodzinnym pobycie w lodówce. Najczęściej jednak to wyśmienite danie jada się po podgrzaniu na patelni i ze szklanką zsiadłego mleka lub kefiru. Babka ziemniaczana z mięsem lub boczkiem nieraz serwowana jest także z takimi smacznymi dodatkami jak aromatyczny gulasz, duszone jarzyny albo kremowy sos pieczarkowy, ozdobiony garścią drobno skrojonej świeżej natki pietruszki. Do podsmażonych na suchej patelni plastrów kartoflaka dobrze będą pasować również buraczki zasmażane, kwaszony ogórek lub kwaśna kapusta kiszona z niewielką ilością tartej marchewki. Życzymy smacznego!
Komentarze (0)