Dla zdrowia!

Co sprawia, że kiełki lucerny są tak pożądanym produktem w diecie? To w głównej mierze zasługa folianów. Zazwyczaj dużą wagę przywiązujemy do obecności w naszych posiłkach innych witamin. Tymczasem foliany są związkami, które wykazują bardzo wszechstronne działanie na ludzki organizm. Pomagają w prawidłowej produkcji krwi oraz syntezie aminokwasów. Dodatkowo kiełki lucerny wpierają działanie układu nerwowego oraz pomagają w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych. Szukacie pomysłu na zdrowe i smaczne wzbogacenie jadłospisu? Kiełki lucerny ułatwią to zadanie.
powrót do góryZainspiruj się!

Zapas kiełków lucerny przygotowany? Czas zabrać się za gotowanie. Z racji tego, że nowe składniki najlepiej jest poznawać stopniowo, na pierwszy ogień idą kanapki z pastą jajeczną i wędzonym łososiem. Kiełki lucerny świetnie urozmaicą dobrze znane smarowidło, któremu z pewnością wyrazistości nie zabraknie. W końcu w gotowaniu nie chodzi tylko o to, by tworzyć wymyślne kompozycje z egzotycznych produktów. Łatwo dostępne artykuły też pomogą stworzyć niebanalne dania. Pieczarki nie wydają się składnikiem, z którego wyczarujemy zaskakującą potrawę? Jesteśmy pewni, że wiosenna zupa pieczarkowa z dodatkiem kiełków lucerny sprawi, że szybko zmienimy zdanie. Mimo nazwy smakuje tak samo dobrze o każdej porze roku. W kuchni pozwólmy sobie na odrobinę poczucia humoru. Na widok zapiekanego Pana Kartofla trudno będzie się nie uśmiechnąć. Pomysł na smaczny obiad dla każdej grupy wiekowej.
Sporo zostało już powiedziane na temat łączenia kiełków lucerny z warzywami i owocami. Najwyższa pora sprawdzić to w praktyce. W sałatce tagliatelle warzywnym na próżno szukać makaronu. Cienkie paski marchwi i cukinii z powodzeniem zastąpią klasyczną pastę. Komuś jeszcze mało śródziemnomorskich inspiracji? Sałatka z kiełkami lucerny z oliwkami to załatwi. W sam raz na lunch w upalny dzień lub piknik na łonie natury. Jeśli mimo zastosowania kiełków lucerny brakuje nam chrupiącego akcentu, sałatka z kiełkami i orzechami będzie jak znalazł. Tym razem wykorzystamy orzechy włoskie i laskowe. A dla zrównoważenia wytrawnych smaków – sałatka z łososiem, jagodami i buraczkami. Kiełki lucerny z nieco kwaśnymi owocami komponują się znakomicie.
powrót do góry
Jak się za to zabrać?

Najprościej rzecz ujmując kiełki lucerny to roślina na bardzo wczesnym etapie wzrostu. Wtedy właśnie jest najbardziej odżywcza, ponieważ gromadzi w nasionach wszystkie niezbędne do rozwoju składniki. Choć możemy zaopatrzyć się w kielki lucerny w sklepach, nic nie zastąpi tych wyhodowanych samodzielnie. To prostsze niż się wydaje.
Przydatna okaże się kiełkownica. Jeśli jednak nie chcemy od razu inwestować w kolejny kuchenny sprzęt, wystarczy litrowy słoik przykryty gazą. Przed umieszczeniem w naczyniu ziaren, należy je zanurzyć w zimnej wodzie i namaczać od 6 do 12 godzin.
Kiełkowanie lucerny może potrwać od 5 do 8 dni. W tym czasie ważne jest zachowanie zasad higieny. Przepłukiwanie kiełków lucerny 2-3 razy dziennie wbrew pozorom nie będzie zbyt kłopotliwe, a pozwoli zahamować rozwój niepożądanych bakterii i grzybów. Należy odprowadzać nadmiar wody tak, by nasiona miały dostęp do powietrza.
Gotowe do spożycia kiełki lucerny mają cienkie łodyżki i drobne liście o jasnozielonym kolorze. Przed jedzeniem dobrze będzie je jeszcze raz umyć pod bieżącą wodą. W lodówce kiełki możemy przechowywać około tygodnia, pamiętając o tym, by opłukać je w tym czasie przynajmniej raz dziennie.
powrót do góry
Czy wiesz, że?

- Kiełki lucerny znajdziemy także pod nazwą kiełków alfalfa.
- Lucerna jest rośliną uprawianą od tysięcy lat. Jako miejsce jej pochodzenia wskazuje się Iran. Początkowo lucernę wykorzystywano głównie jako materiał do produkcji paszy dla zwierząt.
- Do XVIII wieku była znana głównie na terytorium Azji Południowo-Zachodniej. Następnie trafiła do Ameryki Północnej oraz Południowej.
- Lucerna zaliczana jest pod względem botanicznym do rodziny roślin bobowatych. Z racji swojej tolerancji na niesprzyjające warunki atmosferyczne okazuje się ważnym sprzymierzeńcem rolników. Jest odporna zarówno na susze, jak i niskie temperatury. Jednocześnie jej tempo wzrostu jest bardzo duże. Może osiągać nawet 1 metr wysokości.
- Do jedzenia nadają się nie tylko kiełki lucerny. Jadalne są również dojrzałe liście.
Z czym to się je?

Choć wyglądają niepozornie, kiełki lucerny zawierają dobroczynne substancje odżywcze oraz są pełne smaku. Łagodnie podkreślą walory składników, z którymi je połączymy, nie dominując ich. Z kiełkami lucerny nawet najzwyklejsza kanapka zyskuje dużo atrakcyjniejszy wygląd. Niewielkie dodatki potrafią w znacznym stopniu odmienić nasze kuchnie – tak będzie z kiełkami lucerny. Możemy udekorować nimi pieczywo z serem i wędliną. Świetnie wyglądają ułożone na warstwie białego twarogu. Nie bójmy się eksperymentować z warzywnymi dodatkami. Ze szczypiorkiem, pomidorem, ogórkiem, papryką czy rzodkiewką kiełki lucerny też prezentują się znakomicie. Nie potrzebujemy specjalnych receptur na ich zastosowanie. Warto włączać je do jadłospisu z produktami, do których jesteśmy już przyzwyczajeni. Różnicę poczujemy na podniebieniu od razu, ale z pewnością nie będzie to gwałtowny przewrót kulinarny. Kiełki lucerny są wprost idealne dla ostrożnych szefów kuchni.
Skoro już o warzywach mowa, nie zapominajmy o równie ważnym elemencie jadłospisu, jakim są owoce. Czy można je łączyć z kiełkami lucerny? Oczywiście, że tak. Sałatki i surówki warzywne i owocowo-warzywne zyskają dzięki temu przyjemnie chrupiący akcent. Twórzmy kompozycje z ulubionych gatunków sałat oraz warzyw liściastych. Sałata lodowa, rzymska, a może roszponka lub cykoria? Każda z nich będzie bardzo dobrą bazą, do której możemy dodawać paprykę, marchew, oliwki, awokado, orzechy, pestki dyni i nasiona słonecznika. Najlepiej zużyć to, co akurat mamy pod ręką. Może pomarańcza albo grejpfrut? Cytrusowe orzeźwienie gwarantowane.
Tego typu składniki wykorzystajmy również do gęstych koktajli i smoothies. Kiełki lucerny wzbogacają takie mieszanki, czyniąc z nich pyszne napoje. Pamiętajmy o nich, przygotowując inne posiłki. Dip do chrupiących przekąsek z kiełkami lucerny będzie wyglądać jeszcze bardziej kusząco. Co powiecie na posypanie nimi pieczonych ziemniaków lub frytek? My jesteśmy zdecydowanie na tak. Kiełki lucerny to bardzo atrakcyjne uzupełnienie omletu i jajecznicy.
Nie rezygnujmy z nich w czasie obiadu lub kolacji. Kiełki lucerny pasują świetnie do potraw mięsnych. Miejmy je w zanadrzu, gdy planujemy posiłek w stylu azjatyckim. Śmiało wrzućmy je do woka, przygotowując dania stir-fry i słynny tajski pad thai. Makaron ryżowy połączony z krewetkami i przyprawami potrzebuje już tylko jednego elementu – kiełków lucerny. Do jego przyrządzenia możemy użyć mięsa drobiowego, jajek, kiełków fasoli mung, sosu sojowego i sosu rybnego. Pad thai zasłynął jako danie z ulicznych stoisk, których nie brakuje w miastach Tajlandii. Dziś z łatwością wykonamy go w domu, dowolnie regulując ostrość w zależności od naszych upodobań.
powrót do góry
Komentarze (0)