Kogel mogel – jak zrobić go bez miksera?
Kogel mogel – jak zrobić przysmak, który zabierze Was w podróż do czasów PRL? 60 lat temu ten prosty deser uchodził za rarytas, na który nie każdy mógł sobie pozwolić. Zatem jeśli chcecie poznać sposoby na przyrządzenie go bez miksera, ten artykuł jest dla Was!
Kogel mogel – co to jest?
Kogel mogel to prosty w przygotowaniu deser, do którego potrzebujecie tylko dwóch składników – żółtek kurzych jaj oraz cukru. Z ich połączenia powstaje słodka, puszysta masa, która dosłownie rozpływa się w ustach!
Mimo, że cukier i żółtka są jedynymi składnikami tego słodkiego deseru, to warto zastanowić się nad ich rozważnym doborem. Zadbajcie o to, by jajka pochodziły ze znanego Wam źródła. W tym przypadku najlepiej sprawdzą się te od ekologicznych dostawców. Przed przygotowaniem deseru niezbędnym krokiem jest także umycie i sparzenie jajek. Warto sprawdzić, czy skorupki nie posiadają żadnych rys, pęknięć czy wad – zmniejszy to prawdopodobieństwo tego, że treść jaja będzie zanieczyszczona salmonellą. Z badań wynika, że najmniej zanieczyszczone są jajka z hodowli klatkowej, a najbardziej pod względem mikrobiologicznym te z hodowli ściółkowej. Niezależnie od tego jakie jaja wybierzecie, musicie mieć świadomość, że istnieje ryzyko, iż zawierają salmonellę.
Pamiętajcie, że surowych jaj nie powinny spożywać małe dzieci, kobiety w ciąży i osoby starsze!
Kogel mogel – jak zrobić?
Umyjcie oraz sparzcie skorupki jajka i oddzielcie żółtka od białek, a następnie połączcie składniki: żółtka z cukrem. Czas na ich ucieranie! Kogel mogel - ile cukru powinniśmy dodać? Do miski wrzućcie 4 żółtka oraz 2 lub 3 łyżki cukru białego i do dzieła! Przy użyciu miksera po około 7 minutach, ze składników powstanie puszysta masa. Z takiej ilości składników powstaje porcja dla dwóch osób. Pamiętajcie jednak, że mikser nie jest niezbędny do przyrządzenia tego specjału.
Jak zrobić kogel mogel bez miksera?
Co w sytuacji, kiedy nie posiadacie miksera? Nic straconego! Możecie uzyskać ten sam efekt, ucierając żółtka z cukrem przy pomocy łyżki. Rzecz jasna proces ten zajmie Wam więcej czasu, lecz smak i lekka, kremowa konsystencja pozostają bez zmian. Spróbujcie przygotować kogel mogel bez miksera i cieszcie się znakomitym deserem.
Kogel mogel – dodatki
Skoro już doskonale wiecie, jak się robi kogel mogel, to możecie pomyśleć o ulepszeniu tego deseru. Do podstawowych składników dodajcie kilka łyżeczek kakao, dzięki któremu kogel mogel będzie miał czekoladowy smak.
W celu urozmaicenia deseru, dodajcie do niego przyprawy, takie jak laska wanilii czy cynamon. Równie dobrze sprawdzą się aromaty w płynie, których kropelka wystarczy, by zmienić smak deseru.
Jeśli nie chcecie, by białka jaj użytych do Waszej słodkiej propozycji się zmarnowały, ubijcie je. Powstała piana z pokrojonymi migdałami może stać się świetnym dodatkiem oraz dekoracją Waszego deseru.
Kogel mogel – nasze sposoby podania
Jak zrobić kogel mogel z jajek – to już wiecie. A teraz czas na nasze propozycje wykorzystania tego prostego, a jakże smacznego deseru!
Skoro poznaliście podstawowy przepis na kogel mogel, który każdy powinien mieć w małym palcu, to czas na jego małą modyfikację. Dorzućcie do tego specjału pokruszone ciastka cytrynowe.
Co powiecie na połączenie lodów truskawkowych z koglem moglem? Jesteśmy pewni, że Wam posmakuje!
A dla fanów orzeźwiających smaków proponujemy kogel mogel z odrobiną koktajlu przebudzenie. Ta propozycja z pewnością przypadnie Wam do gustu.
Komentarze (0)