Kopa śląska – przepis. Jak zrobić?
Jeden z najbardziej okazałych deserów kuchni tego regionu, kopa śląska charakteryzuje się bogactwem składników i wyjątkowym wyglądem. Złożona z warstw biszkoptu, bakalii, kremów oraz bitej śmietany świetnie smakuje i tak samo się prezentuje. Choć jej wykonanie może wydawać się skomplikowane, efekt z pewnością wart jest odrobiny wysiłku. Śląska kopa – jak zrobić, by móc delektować się jej wyjątkowym smakiem? Podpowiadamy!
Tradycyjna kopa śląska – składniki
Wywodzący się ze Śląska deser w formie wysokiego kopca od pokoleń gości na stołach podczas wszelkich rodzinnych uroczystości. Do wykonania biszkoptu będziecie potrzebować: 6 jajek, 1 szklankę cukru, 1 szklankę mąki pszennej i łyżeczkę proszku do pieczenia. Masę kremową wykonacie z 500 ml śmietany kremówki, 250 g serka mascarpone, 3 łyżek cukru pudru oraz łyżeczki ekstraktu waniliowego. Na szczególną uwagę zasługują dodatki. Aby idealnie odwzorować deser kopa śląska, przepis powinien zawierać jeszcze 100 g rodzynek, 100 g orzechów włoskich lub laskowych, 50 g suszonych moreli i 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady. Przygotujcie także sok z cytryny wymieszany z wodą do nasączenia biszkoptu.
Śląska kopa – przepis na wykonanie biszkoptu i kremu
Spód kopy śląskiej wykonuje się podobnie jak ciasto biszkoptowe. Rozgrzejcie piekarnik do 180°C. Oddzielcie białka od żółtek i ubijcie białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Dodajcie żółtka i delikatnie wymieszajcie. Następnie dodajcie do ciasta przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszane ciasto przełóżcie do tortownicy i pieczcie przez ok. 30-35 min. Kiedy biszkopt wystygnie, pokrójcie go na cienkie plastry. Teraz możecie zabrać się za wykonanie kremu do śląskiej kopy. Ubijcie kremówkę na sztywną pianę. Dodajcie mascarpone i ekstrakt waniliowy. Delikatnie wymieszajcie całość, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a masa stanie się gładka. Bakalie, potrzebne do przygotowania kopy śląskiej posiekajcie na drobne kawałki, a rodzynki namoczcie w wodzie, aby stały się miękkie.
Jak prawidłowo składać kopę śląską?
Kiedy już wszystkie elementy deseru są przygotowane, pozostaje już tylko złożyć kopę śląską, aby nadać jej właściwy kształt. Postępujcie podobnie, jakbyście przekładali tort czekoladowy. Na płaskim talerzu ułóżcie pierwszą warstwę biszkoptu i nasączcie go sokiem z cytryny. Następnie nałóżcie warstwę kremu i posypcie bakaliami. Powtarzajcie ten proces, aż do uzyskania wysokiego kopca. Na koniec udekorujcie kopę śląską ostatnią warstwą kremu i posypcie startą czekoladą. Możecie także ułożyć na wierzchu owoce, np. maliny lub wiśnie. Kopa śląska najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce, kiedy masa stężeje, a wszystkie smaki dobrze się połączą.
Kopa śląska – wersja z wiórkami kokosowymi
Inna wersja tego deseru opiera się na cieście kokosowym, wykonanym z 5 białek jaj, 1 szklanki cukru i 200 g wiórków kokosowych. Aby wypróbować kopę śląską w tej odsłonie, ubijcie białka jaj na sztywną pianę, dodając partiami cukier. Następnie dodajcie wiórki kokosowe i wymieszajcie wszystko razem powoli, tak aby piana nie opadła. Spód tortownicy wyłóżcie papierem do pieczenia. Podzieloną na dwie części pianę pieczcie kolejno po ok. 30 minut w temperaturze 180°C. Jeden kokosowy spód wyłóżcie na paterę, przełóżcie kremem i posypcie bakaliami. Drugi spód połamcie na kawałki i układajcie na masie, tworząc pagórek. Tak wykonaną kopę śląską posmarujcie resztą kremu i posypcie wiórkami kokosowymi na wierzchu.
Uczta po śląsku – inspiracje na dania kuchni tego regionu
Dania kuchni śląskiej cieszą się coraz większą popularnością. Tradycyjna kopa śląska to propozycja na deser, który na długo zostanie w pamięci. Jeśli chcecie spróbować także innych potraw, z których słynie ten region Polski, przygotujcie żeberka z miodem, zamarynowane w ketchupie pikantnym Hellmann’s z dodatkiem miodu i sosu sojowego. Koniecznie podajcie je z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Poleśniki to z kolei rodzaj placków ziemniaczanych, zapiekanych w piecu w liściach kapusty. Deser czy przystawka? Spróbujcie pełnej niebanalnych składników moczki śląskiej i oceńcie sami! Kulinarne eksperymenty to najlepsza droga do poznania smaków, które dla jednych są tradycją, a dla innych pysznym odkryciem.
Komentarze (0)