Zainspiruj się!

Czas na obiad! Z dodatkiem koperku na pewno będzie udany! To co, zaczynamy? Do dzieła! W letnie popołudnie zbawienny może okazać się chłodnik z rzodkiewki. Ten intensywny, wyrazisty smak na długo pozostanie w Twojej pamięci. Następnie danie główne! Pora na królewską rybę! Powitaj łososia! Wraz z sosem koperkowym będą tworzyć zgrany duet. Finezja! Prawdziwa uczta smaków! Tak przygotowane delikatne filety niemal rozpłyną się w Twoich ustach. To raj dla podniebienia! Dla miłośników innych gatunków ryb – pstrąg z cytryną i koperkiem. Brzmi wybornie, prawda? Znajdzie się też opcja dla prawdziwych mięsożerców! Świeży koperek idealnie skomponuje się także z krwistym stekiem. Wołowe steki z grilla rozpoczną sezon letni! A dla wszystkich tych, którzy w szale sezonu bikini szukają czegoś, co lekkie i niskokaloryczne…sałatka paprykowa z kostkami tofu! Dla każdego coś dobrego! To świetna propozycja również dla wegan. Skusisz się? Nie daj się namawiać! Jeśli organizujesz niedzielny obiad dla całej rodziny, wybierz klopsy w sosie koperkowym. Podane w towarzystwie kasz lub ziemniaków stanowią pożywny i pełnowartościowy posiłek. Już dziś zaproś do swojej kuchni koperek i poznaj jego moc! Smacznego!
powrót do góryCzy wiesz, że?

- W ubiegłych stuleciach wierzono, że koper chroni przed klęskami żywiołowymi i koszmarami nocnymi. W tym celu w domostwach wieszano wiązki z wykorzystaniem tej rośliny.
- Pędy kopru znaleziono na grobowcu faraona, władcy starożytnego Egiptu – Amenhotepa II zmarłego około 1400 roku p.n.e.
- Koper prawdopodobnie pochodzi z terenów południowo-zachodniej Azji. Prawdziwy z niego globtroter! Obecnie nie występuję w formie dzikiej. Jest uprawiany niemal na całym świecie i służy jako aromatyczna przyprawa.
- W ogrodnictwie koper wykorzystuje się w celu zwabienia owadów.
- Koper to jedna z roślin pojawiająca się już w Biblii. W Ewangelii św. Mateusza wspomniany jest jako środek, którym płacono podatki.
- Warto zwrócić uwagę na cechy dekoracyjne tej rośliny. Florystki chętnie wykorzystują suszony koper jako element bukietów czy stroików. Nie ma co! To ci esteta!
- Olejek koperkowy jest wykorzystywany w kosmetyce. To składnik wybranych past do zębów, mydeł czy perfum. To także idealny środek na przetłuszczające się włosy czy cerę. Pamiętaj, sięgaj po to, co dała natura!
- Słowo koper w języku greckim jest połączeniem wyrazów „wiatr” i „pachnący”. A czy Ty znasz jego aromatyczne właściwości?
Jak się za to zabrać?

Koper należy to rodziny roślin selerowatych, jednorocznych. Nie wymaga specjalnych upraw. Potrzebuje jedynie słonecznych i osłoniętych od wiatru stanowisk. Czasami bywa jednak kapryśny. Lubuje się w żyznych oraz spulchnionych glebach. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby mu te zachcianki wybaczyć. W zamian za to otrzymamy intensywnie zieloną, niemal metrową roślinę, która zadziała cuda w naszej kuchni. Co więcej, pędy kopru wraz z baldachami sprawdzą się idealnie jako składnik kiszonek. Samych owoców używa się natomiast do przygotowania marynat, a także przyrządza się z nich nalewki i likiery. Koper nadaje się do mrożenia, a ten ususzony traci swoje walory zapachowe.
powrót do góryZ czym to się je?

Pan Koper to prawdziwy elegant. Nie są mu obce najnowsze trendy. Głęboka zieleń stała się jego ulubionym kolorem, co zresztą podkreśla na co dzień. Co więcej, ceni sobie praktyczne rozwiązania. Lubi zawierać nowe znajomości, a także podejmować się różnych zadań. Mówi się, że na spotkania towarzyskie najczęściej wybiera się z ziemniakami – najlepiej tymi młodymi. Nie stroni także od długich kąpieli w towarzystwie ogórków czy kiszonej kapusty. Jedno jest pewne – solona woda mu służy. Dobrze komponuje się z rybami, a zwłaszcza z łososiem, z którym dogaduje się ponoć najlepiej. Pan Koper ma duszę artysty – ceni to, co piękne. Chętnie wciela się w rolę dekoratora i przyozdabia różne dania, w tym np. zupy. W parze ze śmietaną tworzy idealny, aromatyczny sos, który współgra z mięsem. Głośno mówi się o tym, że jest niezastąpiony. Choć sam – ze względu na skromność – tego nie przyznaje, wie, że jego postać w kuchni jest nieoceniona. To prawdziwe zwieńczenie oraz „kropka nad i” każdej potrawy!
powrót do góry
Komentarze (0)