Koreczki caprese – przepis. Jak je przygotować?

Imprezowe koreczki caprese to jedna z najpopularniejszych przekąsek podczas letnich uroczystości. Jak przygotować koreczki mini caprese i co do nich wykorzystać?

Koreczki caprese – z czego je zrobić?

Uniwersalność koreczków z caprese idzie w parze z łatwością ich przygotowania. Te małe imprezowe zakąski we włoskim stylu powstają z zaledwie kilku składników. Jednoporcjowe przekąski swoją nazwę wzięły od popularnej sałatki caprese, którą imitują, ale w wersji mini. Do przygotowania koreczków potrzebujecie opakowania pomidorków koktajlowych, 10-15 sztuk kulek mozzarelli, garści liści świeżej bazylii, pieprzu oraz łyżki oliwy z oliwek. Niezbędne będą też wykałaczki, na które nadziejecie kolejno pomidorki, ser i bazylię. Gotowe koreczki minicaprese wystarczy już tylko skropić oliwą z oliwek i posypać drobno zmielonym pieprzem lub przyprawą w stylu włoskim. Koreczki możecie też skropić sokiem z cytryny.

Koreczki a'la caprese – idealne na imprezę

Ostateczny wygląd koreczków caprese zależy od indywidualnych upodobań. Czasami przygotowuje się je z całych małych pomidorów, a w innych przypadkach z połówek większych sztuk. Raz koreczki są krótkie, innym razem nadziewane na dłuższe wykałaczki, przez co wyglądają jak szaszłyki.

Tę imprezową przekąskę możecie przyrządzić nie tylko z mozzarelli, ale też z innych miękkich serów typu włoskiego będących idealnymi zamiennikami mozzarelli do caprese. Świetnie sprawdzą się do tego celu sery pleśniowe, takie jak gorgonzola, a także buratta lub ser asiago.