Dla zdrowia!

Roślina zdołała zmagazynować w swoim korzeniu wiele wartościowych składników odżywczych. Przygotowując potrawy z korzeniem pietruszki, zadbamy o dostarczenie ich do naszych ciał w bardzo apetycznej formie.
Żadna przyprawa nie zastąpi folianów. Substancje pomagają w prawidłowej syntezie aminokwasów oraz produkcji krwi. Biorą udział w procesie podziału komórek. W korzeniu znajdziemy dużą ilość witaminy C, niezbędnej dla sprawnego działania układu odpornościowego oraz zwiększenia przyswajania cennego dla zdrowia żelaza.
Korzeń pietruszki to dobre źródło manganu, który przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Jest istotny dla tworzenia tkanek łącznych i utrzymania zdrowych kości. Potas, którego w warzywie także nie brakuje, wspiera prawidłowe działanie mięśni.
powrót do góryZainspiruj się!

Jabłko, gruszka czy pietruszka? Dziś nie musimy wybierać jednego produktu. Tak się składa, że każdy z nich przyda się do skomponowania smakowitych potraw. Im więcej składników, tym ciekawsze kombinacje znajdą się w zasięgu naszych łyżek i widelców. Od czego zacząć? Najlepiej od przystawki w postaci kremu z selera, w którym nie powinno zabraknąć korzenia pietruszki.
Słynna węgierska gulaszowa to królowa wśród potraw jednogarnkowych. Idealny sposób na przygotowanie obiadu, gdy spodziewamy się dużej liczby gości przy stole. To także świetny pomysł na zrobienie obiadu, którego porcja wystarczy na kilka dni. Po ciężkim dniu w pracy lub w szkole od razu milej wraca się do domu, gdy wiadomo, że czeka na nas smaczny posiłek. W takich sytuacjach dobrze mieć w zanadrzu przepis na kaszotto warzywne, w którym oprócz korzenia pietruszki znajdziemy pomidory, marchew, cebulę, zielony groszek i orzeszki ziemne.
Potrawka z kurczaka z warzywami to połączenie zupy i głównego dania. Jest znakomitym daniem obiadowym, po zjedzeniu, którego zostaje zdecydowanie mniej naczyń do mycia. Same plusy! Chcecie wykorzystać korzeń pietruszki na specjalną okazję? Przygotujcie karpia oblanego masłem – śmiało można podawać go nie tylko w czasie kolacji wigilijnej. Pieczony łosoś z purée z pietruszki i selera z bazyliową oliwą jest potrawą, którą zaimponujemy najbardziej wybrednym krytykom kulinarnym.
Przyszła pora, by skosztować korzenia w wersji orientalnej. Socca – placek z ciecierzycy z pieczoną pietruszką i pomarańczowymi pomidorkami odmieni oblicze kuchni, do których wkradła się monotonia.
powrót do góryCzy wiesz, że?

- Pietruszka zaliczana jest do rodziny roślin selerowatych.
- Jej botaniczna nazwa petroselinum wywodzi się z łacińskiego słowa petro, tłumaczonego jako kamień lub skała. Pochodzenie tego określenia tłumaczy się występowaniem pietruszki na skalistych zboczach Grecji.
- Ze względu na jej długą historię, trudno precyzyjnie określić miejsce pochodzenia pietruszki. Wywodzi się prawdopodobnie z rejonów Morza Śródziemnego.
- Można spotkać ją dziko rosnącą, zwłaszcza na Półwyspie Apenińskim i Bałkańskim. Jej uprawy zdążyły rozpowszechnić się niemalże w każdej części świata.
- Do Polski warzywo dotarło w XVI wieku za sprawą Bony Sforzy, żony Zygmunta I Starego. Królowa o wyszukanych gustach kulinarnych sprowadzała na polskie ziemie także oliwki, migdały, granaty i pomarańcze.
- Jednym z interesujących pietruszkowych produktów jest… olej. Można dodawać go do sałatek lub stosować do pielęgnacji skóry, wymagającej odżywienia.
Z czym to się je?

Zdecydowanie większą karierę kulinarną od korzenia pietruszki zrobiła natka. Zielony akcent sprawia, że każda potrawa wygląda jeszcze bardziej apetycznie, a jej aromat trudno pomylić z jakimkolwiek innym. Korzeń pietruszki znalazł z kolei zastosowanie jako składnik włoszczyzny, wykorzystywanej do przygotowania wywaru do zup, w tym powszechnie uwielbianego rosołu. Niestety, trudno mówić, by przełożyło się to na popularność jasnego, twardego korzenia. Czas to zmienić, ponieważ korzeń pietruszki ma do zaoferowania o wiele więcej.
Na początek należy wspomnieć, że rozróżniane są dwie główne odmiany pietruszki. Pierwsza z nich – naciowa – ceniona jest ze względu na zieloną natkę, a jej korzeń nie jest jadalny. Drugą odmianę – korzeniową – możemy uznać za dużo bardziej uniwersalną, W kuchni wykorzystuje się każdą część rośliny, zarówno korzeń, jak i liście.
Każdy, kto choć raz przygotowywał zupę przy użyciu włoszczyzny, zdaje sobie sprawę, że korzeń pietruszki znakomicie współgra z marchewką, porem i selerem. Dodaje całości interesującego smaku, łączącego słodkawe i cierpkie nuty. Tego rodzaju kompozycja nadaje rosołowi i wszelkim warzywnym zupom smakowej głębi. Zamiast klasycznej pomidorowej, przygotujmy krem z korzenia pietruszki. Wytrawna zupa smakuje wyśmienicie z dodatkiem gruszki i soku z cytryny. Gęsta zupa pietruszkowa z pasternakiem też będzie apetyczną odmianą w naszym repertuarze pierwszych dań i przystawek. Warto zachować odrobinę wywaru, gdy przygotowujemy sosy do dań mięsnych – będzie to zapowiedź fantastycznych doznań dla podniebienia.
Sałatka jarzynowa to nieprzemijający od lat przebój, pojawiający się na stołach podczas rodzinnych uroczystości. Korzeń pietruszki występuje w tym przypadku w otoczeniu marchwi, selera, ogórka konserwowego, ziemniaka, jajka, groszku konserwowego, cebuli i majonezu lub musztardy. Doborowe towarzystwo, ale przy następnej tego typu okazji warto postawić na coś innego. W końcu różnorodność w kuchni to podstawa. Z porem, młodą kapustą, jabłkami i niewielką ilością oliwy z oliwek przygotujemy błyskawiczną sałatkę, od której trudno będzie się oderwać. Może być serwowana jako samodzielna przekąska lub dodatek do dania głównego. Fani łączenia słodkich i wytrawnych smaków powinni dorzucić do całości garść rodzynek.
Korzeń pietruszki może być spożywany na surowo. Zaskoczeni? W tej formie pasuje idealnie do rozmaitych koktajli. Wzbogacimy je jabłkiem, gruszką, natką pietruszki, miodem i cynamonem. Brzmi zaskakująco? Smakuje wyśmienicie! Jeśli jednak bardziej przekonujące wydają się warzywa na gorąco, z korzenia pietruszki przygotujmy frytki. To świetna alternatywa dla ziemniaczanych. Możemy podawać je z ziołowymi dipami na bazie jogurtu. Kilka szczypt curry lub chili doda im temperamentu. Korzeń pietruszki można zapiekać i smażyć na maśle także po pokrojeniu go na niezbyt grube plastry. Miejmy w pogotowiu słoiczek z miodem, ponieważ wspaniale podkreśla pietruszkowy, intrygujący smak. Z korzenia przygotujemy smaczne purée. Po połączeniu drobno pokrojonego warzywa z twarogiem otrzymamy oryginalne smarowidło do kanapek.
powrót do góry
Komentarze (0)