Kotlety z boczniaków – przepis. Jak zrobić?

Nie macie pomysłu na szybki i smaczny obiad? Przyrządźcie kotlety z boczniaków – popularnych w kuchni azjatyckiej grzybów, których kapelusze przypominają muszle ostryg. Wegetariańskie kotlety możecie serwować na wiele ciekawych sposobów. Doskonale smakują z młodymi ziemniaczkami, ulubioną sałatką, chrupiącą surówką lub gęstym dipem czosnkowo-jogurtowym. Gotowi? Zapraszamy do kuchni!

Kotlety z boczniaków – przepis, który warto znać!

Boczniaki to smaczne grzyby o mięsistych, przypominających muszle ostryg kapeluszach i krótkich, masywnych trzonach, wyrastających z pnia drzew lub innego pionowego podłoża, na którym są uprawiane. Zwarty, gruby miąższ idealnie nadaje się do duszenia, pieczenia lub smażenia, a przygotowane z boczniaków potrawy są lubiane i doceniane przez smakoszy na całym świecie. Z obranych i oczyszczonych kapeluszy przyrządza się kremowe zupy, warzywne zapiekanki, aromatyczne gulasze, a także wyśmienite kotlety, które z powodzeniem mogą zastąpić popularne schabowe. Jak przygotować boczniaki w apetycznie chrupiącej panierce? Wystarczy kilka prostych składników, patelnia z szerokim dnem oraz olej do smażenia, by w mgnieniu oka stworzyć pełną smaku i aromatu potrawę!

Przepis na kotlety z boczniaków

Jeśli lubicie klasyczne schabowe, koniecznie wypróbujcie wersję wegetariańską tego popularnego w naszym kraju dania. Po obtoczeniu w bułce tartej i usmażeniu na złoty kolor grzyby smakują rewelacyjnie, zwłaszcza gdy są podane w towarzystwie młodych gotowanych młodych ziemniaczków oraz z ulubioną surówką lub pachnącą latem mizerią z ogórków gruntowych.

Jak zrobić kotlety z boczniaków? Przepis zawiera niewiele składników i jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu.

  1. Boczniaki oczyśćcie, delikatnie omyjcie i pozostawcie na ręczniku kuchennym do całkowitego wyschnięcia.
  2. Duże kapelusze podzielcie na mniejsze części, a odstające trzony delikatnie rozbijcie tłuczkiem tak, by kotlety na całej powierzchni miały mniej więcej tą samą grubość.
  3. W niewielkiej misce dokładnie wymieszajcie jajko, trochę wody oraz przyprawy (sól, pieprz). Aby potrawa miała bardziej wyrazisty smak, do ciasta można dodać trochę mielonej ostrej papryki, pikantny cayenne, gałkę muszkatołową lub rozgnieciony ząbek czosnku.
  4. Każdy kawałek boczniaka zamaczajcie dokładnie w cieście, a potem obtaczajcie w bułce tartej lub gotowej panierce typu panko.
  5. Grzyby smażcie z dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju, dopóki panierka nie nabierze złoto-brązowego koloru.
  6. Gotowe kotlety odsączcie z nadmiaru tłuszczu, pozostawiając przez chwilę na papierowym ręczniku kuchennym.
  7. Podawajcie jeszcze gorące z dipem czosnkowo-jogurtowym, młodymi ziemniaczkami, sałatką lub innymi ulubionymi dodatkami.

Najlepsze dodatki do kotletów z boczniaków

Warto poznać niektóre przepisy na dania i potrawy z boczniaków, ponieważ nie tylko świetnie smakują, ale też są mało czasochłonne i wyjątkowo proste w przygotowaniu. Prawdziwą furorę robią całkowicie wegetariańskie grzybowe flaczki, pełna świeżych warzyw sałatka tortellini czy aromatyczna zupa z boczniaków zagęszczona łazankami oraz pokrojoną w kostkę włoszczyzną. Pokrojone w paski i usmażone na złoto grzyby po posypaniu drobno skrojoną natką pietruszki idealnie się sprawdzają jako dodatek do grillowanych, pieczonych czy duszonych mięs.

A z czym podawać wyśmienite kotlety z boczniaków? Najlepiej w podobny sposób jak panierowane schabowe czy sznycle z mięsa mielonego. Najczęstszym dodatkiem są młode gotowane ziemniaki oprószone pachnącym koperkiem lub przepyszne frytki czosnkowe pokryte zniewalająco chrupiącą skórką. Do grzybów w panierce pasują również pieczone łódeczki z ziemniaków doprawione aromatycznymi ziołami prowansalskimi i podkreślone pikantnym sosem z kilkoma kroplami tabasco. Smak boczniakowych sznycelków zaakcentują również wszelkiego rodzaju surówki, klasyczna mizeria z ogórków oraz grubo tarte buraczki zasmażane z dodatkiem jabłek i soku cytrynowego. Z kolei kolorowa sałatka z awokado, bałkańska z dressingiem lub chrupiący colesław sprawią, że kotlety z boczniaków na dłużej zagoszczą w obiadowym menu. Smacznego!