Kotlety z mortadeli z serem – jak zrobić? Z czym podawać?

Jak zrobić kotlety z mortadeli z serem? Ta prosta w przygotowaniu potrawa niegdyś biła rekordy popularności najczęściej zastępując drogi i trudny do zdobycia w PRL-u schabowy. Aby urozmaicić codzienne posiłki, warto sięgnąć po sprawdzony przepis na pełną smaku kiełbasę w apetycznie chrupiącej panierce. Czym można nadziać mortadelę? Podpowiadamy!

Mortadela – prosty sposób na smaczny obiad

Mortadela to delikatna w smaku parzona kiełbasa o dość dużej średnicy, bo dochodzącej do 12 cm, składająca się najczęściej z drobno zmielonej wieprzowiny oraz niewielkich kawałków słoniny. Swój charakterystyczny smak zawdzięcza mało ostrym, ale aromatycznym i wyrazistym przyprawom, takim jak pieprz, mirt czy gorczyca, które dobrze się komponują z mięsem oraz wszelkimi dodatkami. Oprócz klasycznej odmiany w sklepach można znaleźć również mortadelę z dodatkiem zielonych oliwek, żółtego sera, papryki albo pozbawionych skorupek pistacji. Największą zaletą pochodzącej z Włoch wędliny jest na tyle zwarta konsystencja, że po pokrojeniu w kostkę lub grube plastry można ją gotować, dusić, piec, a nawet smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, tworząc wyjątkowo smaczne danie – kotlety z mortadeli.

Farsz do kotletów z mortadeli

Przepisy z kiełbasą w roli głównej, od wielu lat cieszą się dużym zainteresowaniem zarówno wśród doświadczonych, jak i początkujących kucharzy, a aromatyczna mortadela dobrze pasuje do wielu różnorodnych dań. Mając większy kawałek włoskiego specjału, warto nie tylko odkroić cienkie plasterki na kanapkę, ale również usmażyć soczyste kotleciki pokryte przyjemnie chrupiącą panierką z bułki tartej lub rozgniecionych płatków kukurydzianych. Wnętrze kiełbasy można wzbogacić poprzez nadzienie przygotowane z ulubionych składników. Do faszerowania mortadeli najlepiej nadaje się ser żółty, podsmażone na chrupko plasterki boczku oraz duszone pieczarki z cebulą. Pomiędzy plastry kiełbasy można również układać wieloskładnikowe nadzienie, np. z różnokolorowych papryk, sera i ogórków konserwowych.

Jak zrobić kotlety z mortadeli?

Chcecie wiedzieć, jak zrobić kotlety z mortadeli z serem, pieczarkami lub innym nadzieniem? Nic prostszego! Wystarczy przygotować większy kawałek włoskiego specjału, składniki do panierki, farsz, olej oraz patelnię z nieprzywierającą powłoką, by już po chwili cieszyć się wyrazistym smakiem potrawy.

  • Mortadelę pokrójcie w plastry. Jeśli zamierzacie nadziewać kiełbasę, grubość każdego kawałka powinna wynosić 1,5-2 cm.
  • Każdy plaster ułóżcie płasko na desce do krojenia i za pomocą ostrego noża wytnijcie w boku kieszonkę na nadzienie.
  • Do środka włóżcie plasterek sera żółtego, podsmażone z cebulą pieczarki lub inne wybrane składniki.
  • Nadzienie rozłóżcie równomiernie wewnątrz kieszonki, pozostawiając przy brzegu trochę pustego miejsca, dzięki czemu zawartość nie będzie wypadać podczas smażenia.
  • Każdy kotlet obtaczajcie w mące, rozbełtanym jajku oraz bułce tartej lub rozdrobnionych płatkach kukurydzianych.
  • Tak przygotowaną mortadelę smażcie z dwóch stron na patelni z dobrze rozgrzanym olejem.
  • Gdy kotlety nabiorą złocistej barwy, przełóżcie je na papierowy ręcznik kuchenny, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Kotlety z mortadeli – z czym podawać?

Nadziewana różnymi składnikami mortadela w panierce to znakomity pomysł na pyszny i łatwy w przygotowaniu obiad. Obok dużego krążka kiełbasy ukrytej pod chrupiącą skórką można ułożyć gotowane młode kartofle lub aromatyczne frytki czosnkowe, krojone na sposób belgijski. Nadziewane kotlety z mortadeli z serem wyróżniają się łagodnym smakiem, dlatego lekko pikantne pieczone łódeczki z ziemniaków nadadzą potrawie zdecydowanie więcej głębi i wyjątkowo apetycznego aromatu.

Z czym jeszcze zaserwować mortadelowy przysmak? Do takiego dania na pewno będą pasować wszelkiego rodzaju surówki przyrządzone z sezonowych warzyw, takich jak młoda kapusta, marchew, rzodkiewka czy seler. Pysznym dodatkiem są również gotowane lub podawane na świeżo jarzyny, łączone z różnego rodzaju serami, a ponadczasowa sałatka grecka z fetą albo soczysta sałatka z buraków z orzechami włoskimi nie tylko nada koloru całej potrawie, ale również podkreśli wszystkie walory smakowe mortadeli.