Kozieradka to ceniona na całym świecie przyprawa. Pokochali ją zwolennicy zielarstwa, a również miłośnicy aromatycznej kuchni! Jesteście ciekawi, do czego użyć tej przyprawy? Zdradzamy wszystkie właściwości kozieradki. Sprawdźcie sami!

Kozieradka – właściwości

Kozieradka to surowiec zielarski, rozpoznawany również pod nazwą „greckie siano”. Najważniejsze są jednak właściwości kozieradki, które przydają się w wielu dziedzinach. Nasiona tej rośliny są pozyskiwane na cele przyprawowe. Mają dużą ilość śluzu polisacharydowego, tłuszczów i białek roślinnych. Nie bez powodu kozieradka jest uwielbiana również przez kucharzy. Do jakich dań ją wykorzystać i jaki ma smak?

Kozieradka – zastosowanie w kuchni

Kozieradka jest wykorzystywana do wielu potraw, a przyczynia się do tego jej ciekawy smak. Wszystko zależy jednak od obróbki tej przyprawy! Ziarna kozieradki są gorzkie i ostre w smaku, jednak po zmieleniu, można wyczuć w nich orzechową nutę. Nie bez powodu ta przyprawa jest tak chętnie wykorzystywana w kuchni orientalnej. Kozieradka charakteryzuje się przede wszystkim mocnym aromatem, co w tamtych regionach jest bardzo pożądane. To również jeden z podstawowych składników sztucznego syropu klonowego. Gdzie jeszcze znajdziecie tę przyprawę? Wiele osób nie wyobraża sobie mieszanki curry bez kozieradki! Te dwie przyprawy są podobne w smaku i często występują w tych samych daniach.

Kozieradka – przyprawa do czego? Możecie zacząć od bardzo prostej potrawy, czyli pieczonych ziemniaków. Posypcie je przyprawami, w tym kozieradką, a następnie cieszcie się aromatycznym i pysznym daniem. Jesteście fanami orientalnej kuchni? Przygotujcie kurczaka w curry i doprawcie go kozieradką. Gwarantujemy, że to połączenie zostanie z Wami na dłużej.

Kozieradka to doskonała przyprawa do dipów, sosów i past. Co powiecie na musztardę, hummus i dip śmietanowy z dodatkiem tego surowca? To łatwe do wykonania przysmaki, których przygotowanie nie zajmie Wam zbyt dużo czasu, a dzięki nim poznacie fantastyczny aromat kozieradki.

Kozieradka zastosowanie – przepisy

Kiedy już wiecie, jakie jest zastosowanie kozieradki w kuchni, jesteśmy pewni, że za kilka chwil udacie się do pobliskiego sklepu i spróbujecie tej naprawdę ciekawej przyprawy. Po powrocie czeka na Was kilka smacznych potraw z wykorzystaniem tego surowca! Nikt z Was nie oprze się naszym propozycjom.

Szybka i smaczna przystawka? Cukinia z nasionami kozieradki to idealna propozycja. Delikatne w smaku warzywo zyskuje naprawdę wiele w połączeniu z aromatyczną przyprawą. Koniecznie spróbujcie tego przysmaku!

Jeśli szukacie pomysłu na pyszne, orientalne danie, to koniecznie zwróćcie uwagę na nasz kolejny przepis! Jagnięcina w sosie curry – madras to naprawdę popisowe danie. Jesteśmy pewni, że będziecie zachwyceni. Zdradzimy Wam w tajemnicy, że ta potrawa świetnie komponuje się z chlebkiem naan, warto więc podawać te przysmaki w duecie. Smacznego!