Krem patissiere lub, jeśli chcemy zachować oryginalną pisownię, crème pâtissière to przysmak, który każdy miłośnik domowych słodkości powinien znać. Skoro tak chętnie przyrządzamy przekąski z kruchego ciasta francuskiego i coraz bardziej przekonujemy się do popularnych we Francji muli, aksamitny krem deserowy powinien być kolejnym krokiem w poznawaniu kulinariów spod Wieży Eiffla. Poznaj nasze sposoby na krem patissiere - dowiedz się, co to za krem oraz do czego można go wykorzystać.

Krem patissiere – co to?

Choć można przyrządzać go w różnych wariantach smakowych, krem patissiere według oryginalnego przepisu powinien wyróżniać się waniliowym smakiem. Dla uzyskania autentycznego smaku deseru lepiej podarować sobie użycie swojskiego cukru wanilinowego, a zamiast tego sięgnąć po prawdziwą wanilię. Różnicę czuć już od pierwszego kęsa!

Z czego jeszcze składa się krem patissiere?

Jego gęsta, aksamitna konsystencja to wynik połączenia mleka, żółtek, cukru, masła oraz mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej. Bywa, że produkty te w przepisie na krem patissiere są zastępowane także mąką pszenną.

Krem patissiere – do czego dodawać?

Lista zastosowań francuskiego smakołyku jest naprawdę długa. Krem patissiere to wyjątkowo wszechstronny dodatek, więc możecie eksperymentować z nim do woli. Sprawdzi się jako nadzienie do tartaletek, babeczek, pączków, ptysiów, rogalików, biszkoptów, eklerków czy makaroników – to, do czego dodacie krem patissiere, zależy wyłącznie od Waszej wyobraźni.

Krem patissiere – przepis oryginalny

Do zrobienia kremu potrzebne będą:

2 szklanki mleka,

¾ szklanki cukru,

5 żółtek,

3 duże łyżki mąki ziemniaczanej,

2 łyżki masła,

1 laska wanilii.

Sposób przygotowania kremu patissiere krok po kroku:

Żółtka ubij mikserem i małymi porcjami dodawaj cukier. Ubijaj do momentu, w którym masa będzie gładka i zgęstnieje.

Mąkę przesiej i partiami dodawaj do cukru z żółtkami.

W rondelku podgrzej mleko wraz z ziarenkami wanilii, doprowadź do wrzenia. Gorące wlewaj powoli do reszty składników na krem patissiere.

Tak przygotowaną mieszankę podgrzewaj na małym ogniu i cały czas miksuj lub energicznie mieszaj rózgą. Nie można dopuścić, by w kremie pojawiły się grudki, które zepsują cały efekt. Powinno to potrwać 3-4 minuty.

Gdy masa przestygnie, dodaj masło, następnie ponownie wymieszaj mikserem. Voilà, krem patissiere jest gotowy!

Dodatki do kremu patissiere

W waniliowej odsłonie smakuje pierwszorzędnie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by trochę zabawić się tym przepisem. Krem patissiere doskonale prezentuje się z dodatkiem bitej śmietany, zyskując zarazem bardziej delikatną konsystencję. Jeśli chodzi o dodatki smakowe, wzbogaćcie go czekoladą deserową lub białą, orzechami albo kawą. Zarówno krem cytrynowy, jak i masa z dodatkiem skórki pomarańczowej dostarczą deserowi orzeźwiające akcenty. Znakomicie smakuje krem patissiere z dodatkiem napoju kokosowego.

Zapraszamy do domowej cukierni

Zgadza się – każdy jest w stanie komponować łakocie, które z powodzeniem mogłyby się stać chlubą niejednej ciastkarni. Trochę już zostało powiedziane na temat zastosowania kremu patissiere. Można jeść go nawet samodzielnie z dodatkiem sezonowych owoców. Doskonale zastąpi też popularne masy budyniowe. Jeśli więc smakowały wam ptysie z budyniemptysie ze śmietaną, deser z kremem patissiere również oczaruje wasze kubki smakowe.

Wykorzystajcie go do udekorowania czekoladowych babeczek z cynamonową posypką – nie ma to jak smakowite kombinacje! Co prawda rolada z bitą śmietaną i malinami to już klasyka, ale nawet tak kultowe kompozycje zasługują na odświeżenie. Recepturę tarty z kremem jaglanym i owocami też łatwo zmodyfikujecie, by poznać wspaniały smak francuskiego kremu patissiere. Bon appétit!