Tak jak obiecywałem dzisiejszy wpis poświecę w całości krupnikowi. Wspaniałej polskiej zupie, bogatej w smaki i faktury. Idealnej na jesienne dni. Właściwie to przygotowanie solidnego krupniku kojarzy mi się właśnie z początkiem jesieni. Bo dobry krupnik działa jak ciepły kocyk. A nawet lepiej. Wbrew powszechnej opinii przygotowanie krupniki nie musi oznaczać spędzenia całego dnia w kuchni. Spróbujcie pysznego krupniku na żeberkach wieprzowych, z kaszą jęczmienną i kawałkami marchwi.
https://www.przepisy.pl/przepis/krupnik-staropolski-z-miesem
Zazwyczaj krupnik robię z kaszą jęczmienną ale zachęcam gorąco do czerpania z bogactwa wspaniałych polskich kasz takich jak pęczak, kasza jaglana albo kasza gryczana czy owsiana. Można także dodać do krupniku drobny makaron. Jeżeli chcemy aby nasz krupnik pozostał zupą nie należy tylko przesadzać z ilością. Dobry krupnik nie może się powstać bez mocnego, esencjonalnego wywaru z mięsa i warzyw.
O smaku decydują także dodatki. Wędzony boczek, kiełbasa, szynka, grzyby suszone lub świeże, także warzywa – marchewka, seler, groszek zielony. Znam nawet przepis w którym do krupniku dodaje się dojrzały pomidor. Jestem pewien, że i Wy moglibyście dorzucić coś ciekawego do tej listy. Zachęcam gorąco do gotowania krupników. Warto je dawać dzieciom już od najmłodszych lat aby przyzwyczaiły się i polubiły ten smak i przekonały do kasz. A więc do dzieła. Gotujemy!
Komentarze (4)