Chrupiące, soczyste ziarna o słodkim smaku i przepięknym żółtym kolorze sprawiają, że kukurydza jest wspaniałym dodatkiem do sałat i sałatek. A miniaturowe kolby sprawią, że sałatka lub danie zyskają na fakturze (można je użyć w całości, pokroić w plasterki lub wzdłuż).

Zacznijmy od najprostszych: zielona sałata do obiadu i sałatka z tuńczykiem.
Składniki pierwszej? Ulubiona zielona sałata, pomidory, ogórki, cebulka dymka ze szczypiorem, ziarna kukurydzy (ścięte z kolby, możecie też użyć kukurydzy z puszki) i do tego ulubiony sos sałatkowy Knorr.
Sałatka druga, na przyjęcie lub kolację: puszka kukurydzy, puszka tuńczyka, kilka cebulek perłowych, przyprawa Delikat Knorr i - według Waszych upodobań - oliwa, majonez Hellmann’s lub gęsty jogurt naturalny. Wystarczy wymieszać i gotowe! Polecam też sałatkę z kurczaka, ananasa i oczywiście kukurydzy.

https://www.przepisy.pl/przepis/salatka-z-kurczakiem-i-ananasem-1
A jeśli lubicie kuchnię meksykańską, spróbujcie sałatki meksykańskiej z kurczakiem:
https://www.przepisy.pl/przepis/salatka-meksykanska-z-kurczakiem-1
Nie lubię, gdy marnują się resztki jedzenia, dlatego często wymyślam dania z wykorzystaniem pozostałości, np. z obiadu. Taki na przykład makaron z ostrym sosem pomidorowym będzie wspaniałym składnikiem sałatki. Wystarczy do niego dodać:
- mocy, np. w postaci sosu ostro-kwaśnego;
- świeżości, np. garści szpinaku, groszku cukrowego, fasolki szparagowej (koniecznie przekrojonej po ugotowaniu wzdłuż);
- aromatu – od kminu, poprzez imbir i czosnek po szczypior, dymkę i kolendrę (wykorzystajcie ulubione Przyprawy w mini kostkach Knorr);
- i słodyczy, czyli oczywiście kukurydzy.
A jaka jest Wasza ulubiona sałatka z kukurydzą? Zapraszam do komentowania!
Komentarze (0)