Kulajda – przepis. Co to jest za czeska zupa?

Czym się wyróżnia zupa czeska kulajda? Przepis na to wyjątkowe danie zawiera zarówno słodkie, pikantne, jak i kwaśne składniki, które połączone ze sobą w odpowiednich proporcjach tworzą zaskakująco harmonijny smak. Podstawą potrawy są świeże grzyby leśne nadające potrawie aromatu, o którym trudno zapomnieć.

Kulajda – co to jest za zupa?

Kuchnia czeska słynie z wielu smacznych dań, wśród których prym wiodą potrawy ziemniaczane oraz takie zupy, jak gęsta kartoflanka, aromatyczna cebulowa czy pikantna czosnkowa. Do tradycyjnych przysmaków południowych regionów Czech należy też kulajda – zupa łącząca w sobie kwaskowatość octu i słodycz śmietany z intensywnym smakiem grzybów leśnych. Przepisów na kulajdę jest sporo, a proporcje poszczególnych składników mogą się nieco różnić, jednak podsmażone na patelni borowiki, prawdziwki czy koźlarze są punktem obowiązkowym i podstawą przygotowania tej popularnej potrawy.

Czego jeszcze nie powinno zabraknąć w kulajdzie?

  • Bulion lub rosół – smak zupy jest bardziej esencjonalny, gdy zamiast wody do garnka trafi przecedzony wywar warzywny albo mięsny pozostały np. z poprzedniego obiadu.
  • Białe wytrawne wino – to doskonałe połączenie z leśnymi grzybami. Wystarczy dolać około szklanki trunku, by kulajda nabrała głębi.
  • Ziemniaki – do zupy najlepiej użyć odmian typu A lub B, które nie rozpadną się podczas gotowania.
  • Śmietana – najlepiej się sprawdzi ta kwaskowata i gęsta, dzięki której potrawa nabierze apetycznie kremowej konsystencji.
  • Przyprawy – do kulajdy najczęściej dodaje się mielony kminek, natkę pietruszki oraz niewielką ilość octu nadającego zupie charakterystyczny smak.

Czeska kulajda – przepis

Gdy pod koniec lata leśne runo zapełnia się mnóstwem różnorodnych grzybów, warto z nich przyrządzić nie tylko kremowy sos, wprost idealny do mięs, ale również zupę zawierającą w sobie całe kapelusze i pokrojone w talarki trzonki borowików, podgrzybków czy prawdziwków. Jak zrobić czeską kulajdę? Stosując się do poniższego przepisu, szybko przyrządzicie wyśmienite danie o niezapomnianym smaku i nadzwyczajnym aromacie leśnych grzybów.

  1. Około 0,5 kg świeżych grzybów dokładnie oczyśćcie i pokrójcie w grubą kostkę. Jeśli kapelusze są niewielkie, możecie pozostawić je w całości.
  2. W większym garnku rozgrzejcie łyżkę masła, zeszklijcie posiekaną cebulę średniej wielkości, dodajcie grzyby i mieszając, podsmażajcie chwilę na mocnym ogniu.
  3. Zawartość garnka zalejcie szklanką białego wytrawnego wina.
  4. Gdy wino odparuje, przyprawcie zupę kilkoma szczyptami mielonego kminku.
  5. Do powstającego wywaru dodajcie 4 średniej wielkości ziemniaki pokrojone w niewielką kostkę, wlejcie bulion (5-6 szklanek), doprawcie odrobiną soli, zmniejszcie ogień i gotujcie pod przykryciem tak długo, dopóki ziemniaki nie staną się miękkie.
  6. W międzyczasie przygotujcie jajko w koszulce – do wrzątku z dodatkiem 2 łyżek octu ostrożnie przelejcie umieszczone w małej miseczce surowe jajko i po około 3 minutach wyłówcie je za pomocą sitka.
  7. Zupę zagęśćcie połową kubka zahartowanej kwaśnej śmietany.
  8. Dla podkreślenia smaku dodajcie po łyżeczce octu i cukru oraz garść drobno siekanej natki pietruszki.
  9. Zupę przelejcie do talerzy, a jej wierzch udekorujcie jajkiem poszetowym (w koszulce) oraz pajdą chrupiącego chleba.

Sprawdźcie, jak zrobić jajko w koszulce.

Kulajda – zupa ze świeżych grzybów

Jesienne przepisy na zupy obfitują w zbierane właśnie z pól jarzyny oraz różnorodne grzyby, rosnące w lasach czy na zacienionych polanach. Aby wykorzystać ich unikalny smak możliwie jak najlepiej, warto przygotować tak pyszne potrawy, jak zagęszczony śmietaną sos do pieczonego mięsa, pachnącą zapiekankę makaronową lub wyśmienite risotto z grzybami. Świetnym rozwiązaniem na rozgrzewający obiad jest także kulajda – zupa grzybowa prawdziwie wyjątkowa, bo zawdzięczająca swój nietuzinkowy smak niewielkiej ilości białego wina oraz odrobinie octu, połączona z idealnie kremową śmietaną. Pozostałe grzyby leśne możecie wysuszyć na sznurku i wykorzystać później do świątecznych potraw lub przygotować z nich takie smaczne dania, jak zniewalająca aromatem pizza di fungi, efektownie prezentujący się gulasz myśliwski pod pierzyną czy schab z duszonymi skarbami lasu. Smacznego!