Kurczak karaage – przepis. Co to jest za danie?
Jeśli macie ochotę na danie w azjatyckim stylu, to sprawdźcie, jak smakuje kurczak karaage – przepis zawiera kilka egzotycznych dodatków, które na szczęście bez problemu można kupić w dobrze wyposażonych marketach lub sklepach z produktami japońskimi. Czym charakteryzuje się ta wyśmienita potrawa? W jaki sposób podawać niewielkie kawałki mięsa pokryte złocistą panierką? Sprawdzamy!
Kurczak karaage – co to takiego?
Niewielkie kawałki mięsa otulone złocistym i bardzo chrupiącym ciastem… Takiej potrawie trudno się oprzeć, zwłaszcza gdy delikatne drobiowe mięso jest podane w sposób tradycyjny dla Japonii, czyli z odrobiną ryżu, pikantną sałatką i gęstym, przypominającym dip majonezem. Przyrządzając danie samodzielnie, warto wiedzieć, że słowo „karaage” nie oznacza konkretnej potrawy, lecz sposób w jaki została ona przygotowana, polegający na smażeniu składników w głębokim oleju. Czym więc jest kurczak karaage? To niewielkich rozmiarów kawałki mięsa (np. filet czy udka) zamarynowane w mieszance sosów, obtoczone w mące ziemniaczanej i smażone na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złocistej skórki.
Pyszny kurczak karaage – przepis
Dania z kuchnia orientalnej i japońskiej słyną nie tylko z zup, ale przede wszystkim krótko smażonych dań pełnych warzyw, mięsa oraz wybranych przypraw, nadających prawdziwie egzotycznego smaku. Aby przygotowywany w domu kurczak karaage zachował charakterystyczne dla potrawy smaki, do marynaty koniecznie należy użyć takich produktów, jak sake, płynna przyprawa mirin czy świeżo starte kłącze imbiru. Jeśli przyrządzicie potrawę zgodnie z przepisem, mięso wyjdzie wyjątkowo smaczne i aromatyczne.
- 2 niewielkie filety lub 4 udka z kurczaka obierzcie z kości i chrząstek, a następnie wraz ze skórką (jeśli jest) pokrójcie na niewielkie kawałki.
- W średniej wielkości misce przygotujcie marynatę składającą się z przeciśniętych przez praskę 2 ząbków czosnku, startego kawałka imbiru oraz 2 łyżki mirinu, 2 łyżek sake i 2 łyżek sosu sojowego. Jeśli przepadacie za pikantnymi smakami, możecie dodać trochę mielonego czarnego pieprzu albo ostrej papryki.
- Do marynaty przełóżcie mięso, całość dokładnie wymieszajcie, przykryjcie pokrywką lub folią i odstawcie do lodówki na około 30 minut.
- Do niewielkiej miseczki przesypcie kilka łyżek skrobi ziemniaczanej.
- Na patelni lub w garnku rozgrzejcie olej (rzepakowy lub słonecznikowy) w takiej ilości, by cząstki kurczaka mogły swobodnie pływać.
- Każdy kawałek mięsa obtaczajcie w skrobi, a następnie wykładajcie na rozgrzany tłuszcz. Smażcie z każdej strony do uzyskania złocisto-brązowego koloru.
- Gotowe porcje odsączcie z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku kuchennym i podawajcie z cząstką cytryny, dopóki są jeszcze ciepłe i chrupiące.
Z czym najlepiej smakuje kurczak karaage?
Kurczak karaage to niezwykle wszechstronne danie, które świetnie komponuje się z wieloma różnorodnymi dodatkami. Choć w Japonii serwowany jest tradycyjnie z białym lub brązowym ryżem, sosem sojowym oraz delikatnie słodkim majonezem, chrupiące kawałki kurczaka można swobodnie łączyć z innymi produktami tworząc nowe potrawy.
- Warzywa – do chrupiącego kurczaka dobrze pasuje posiekana kapusta pekińska, tarta marchewka, ogórek i poszarpana sałata. Można je podawać osobno lub wymieszać z dressingiem, tworząc wieloskładnikową surówkę.
- Sałatki – słodko-pikantna sałatka Waldorf albo wyrazista w smaku sałatka ze szpinakiem i serem to tylko niektóre z wielu sposobów na podanie kurczaka karaage. Ostudzone mięso można również pokroić na cienkie paski i dodać do mieszanki świeżych jarzyn, tworząc danie idealne na lunch czy kolację.
- Marynaty – warzywa z zalewy octowej (papryka, ogórki, cebula, cukinia) świetnie podkreślą łagodny smak kurczaka w panierce. Można je podać w całości lub pokroić na plastry i przyrządzić pikantno-kwaśną sałatkę.
- Burrito – z mięsa, pokrojonych w paski warzyw, majonezu oraz sosu słodko-kwaśnego warto przygotować pyszne burritos, zawijając wszystkie składniki w jeszcze ciepłej tortilli. Takie danie doskonale się sprawdzi nie tylko na rodzinny obiad, ale także imprezę ze znajomymi czy leniwy wieczór spędzony przed telewizorem. Smacznego!
Komentarze (0)