Kwiaty jadalne - jakie nadają się do jedzenia?

Kwiaty jadalne to produkty, które coraz częściej pojawiają się na talerzach, pełniąc rolę dekoracji, jak i głównego składnika dania. Ich ogromny potencjał kolorystyczny i smakowy jest więc świetnym sposobem na to, by pozbyć się nudy z kuchni. Poniżej znajdziecie pomysły na to, jak przemycić kwiaty jadalne do swoich wariacji kulinarnych.

Jadalne kwiaty – nazwy roślin, które udekorują Wasze dania

Intrygujący smak, soczysty kolor, ekstrawagancja… To tylko kilka z zalet kwiatów jadalnych, które mogą odmienić charakter dania. Ich potencjał kulinarny jest bardzo szeroki, ponieważ niektóre z nich są ostre, inne słodkie, a jeszcze inne dodają daniom wyraźny kwiatowy posmak.

Kwiaty jadalne świetnie nadają się do:

  • Wytrawnych sałatek
  • Lekkich i słodkich deserów
  • Herbat
  • Dań wytrawnych np. makaronów
  • Ciast
  • Lodów
  • Syropów

Skoro warto z nich korzystać, to powstaje pytanie, jakie kwiaty są jadalne?

Jakie rośliny mają jadalne kwiaty?

Wyróżnia się ok. 80 gatunków jadalnych kwiatów, jednak poniżej przedstawiamy 35 roślin, których kwiaty można wykorzystać w kuchni i łatwo znaleźć je w Polsce.

Bazylia, Dzięgiel, Rumianek, Lawenda, Róża, Bergamotka, Hyzop lekarski, Cytrusy, Werbena, Lipa, Bratek Ogrodowy, Fiołek, Koniczyna, Lilia, Rozmaryn, Chryzantemy, Rukola, Koper włoski, Mięta, Szałwia, Cukinia i dynia, Goździki, Hibiskus, Nasturcja, Słonecznik, Cebula, Ogórecznik lekarski, Niecierpek, Oregano, Malwa różowa, Cykoria, Nagietek, Jaśmin, Rzodkiewka, Czosnek.

Jakie kwiaty są jadalne?

Warto podkreślić, że nie wszystkie kwiaty jadalne są tak proste w użyciu, jak chociażby mięta, której listki możemy jeść bez obaw. Zebraliśmy więc kilka wskazówek, które pozwolą Wam w bezpieczny sposób urozmaicić dania za pomocą jadalnych kwiatów.

  • W kuchni wykorzystujcie tylko te kwiaty jadalne, które są określone mianem bezpiecznych do spożycia – w razie potrzeby najlepiej sprawdźcie tę informację w podręczniku kwiatów i roślin jadalnych.
  • Do spożycia nadają się wyłącznie kwiaty do jedzenia z bezpiecznego źródła. Dlatego o wiele lepiej, jeśli spożyjecie te z własnego ogródka niż kwiaciarni, w której mogły zostać potraktowane pestycydami i innymi środkami chemicznymi.
  • Kwiaty z parków niekoniecznie nadają się do spożycia, ponieważ mogą być zanieczyszczone odchodami zwierząt, pestycydami stosowanymi w ochronie roślin, a nawet spalinami samochodowymi.
  • Do spożycia nadają się tylko płatki kwiatów. Przed ich spożyciem należy usunąć słupki i pręciki.
  • Niektóre kwiaty uczulają, a ich spożycie może nasilić objawy alergiczne.
  • W kuchni kwiaty jadalne najlepiej używać głównie do dekoracji, ponieważ niektóre z nich mają intensywny smak. Może to niekorzystnie wpłynąć na smak całego dania, nadając mu bardzo ziołowy lub ostry smak.

Jadalne kwiaty – spis informacji o tym, jak je zbierać

Korzystanie z kwiatów jadalnych w kuchni to prawdziwa sztuka kulinarna. Jednak by danie faktycznie na tym zyskało, najlepiej trzymać się kilku podstawowych zasad, które zagwarantują, że rośliny będą nie tylko smaczne, ale i bezpieczne.

Oto one:

  • Najlepiej wykorzystywać kwiaty bez uszkodzeń. Niektóre z nich pod wpływem „przerwania listków” wydzielają substancje, które mają je ochronić, a tym samym dla człowieka mogą być niebezpieczne.
  • Podczas zrywania najlepiej przechowywać kwiaty jadalne je w lnianym woreczku lub w czystej torebce foliowej.
  • Przed użyciem kwiaty jadalne zawsze należy umyć pod bieżącą wodą.
  • Jadalne kwiaty można suszyć w ciepłym miejscu z dostępem do powietrza, a po suszeniu przechowywać w papierowej torebce.

Kwiaty do jedzenia – do czego je wykorzystać?

Jadalne kwiaty to świetny dodatek do dań słodkich, wytrawnych i deserów. Doskonale sprawdzą się w połączeniu z innymi roślinami, wliczając w to warzywa, owoce, nasiona, bakalie i rośliny okopowe. W ten sposób nadadzą im nietuzinkowy smak oraz podkreślą walory estetyczne dania, co idealnie wpisze się w gusta osób, które najpierw „jedzą oczami”.