Czym jest lampredotto, czyli kultowe florenckie danie, które na dobre wpisało się we włoską sztukę kulinarną? Sprawdźcie, z czego i jak powstaje ta potrawa.

Lampredotto – co to jest?

Zastanawiacie się, czym jest lampredotto? Co to za potrawa i co jest jej głównym składnikiem? Włoskie lampredotto to wołowe żołądki gotowane w warzywnym bulionie z przyprawami i podawane zazwyczaj na chlebie lub w bułce. Tę potrawę najprościej można byłoby opisać jako „kanapkę na ciepło z flaczkami”.

Lampredotto często występuje w akompaniamencie zielonego sosu salsa verde lub pikantnego sosu chilli, który doskonale dopełnia smak podrobów. Potrawa jest bardzo popularna w Toskanii, szczególnie we Florencji, i sprzedawana na tamtejszych bazarach jako rodzaj włoskiego street fooda. Cieszy się w Italii – podobnie jak wszystkie podroby – ogromną popularnością i jest traktowana jako przysmak, prawie na równi ze szlachetnymi gatunkami mięsa.

Lampredotto – przepis kuchni włoskiej

Jeśli planujecie przygotowanie lampredotto, zaopatrzcie się w 1,5 kg trawieńca wołowego, 2 cebule, 2 marchewki, 2 ząbki czosnku, korzeń pietruszki, kawałek selera korzeniowego, dużego pomidora oraz przyprawy: pieprz, jałowiec i liście laurowe, ewentualnie możecie wykorzystać też uniwersalną przyprawę do potraw.

Flaki z wołowiny odgotujcie (najlepiej 2-3 razy), dodajcie do warzywnego bulionu z przyprawami i gotujcie kolejne pół godziny. Ugotowane flaki rozdrobnijcie według uznania, włóżcie między połówki pszennej bułki i polejcie wybranym sosem.