Letni świeży bób w sałatkach to doskonałe rozwiązanie na wieczorny, smaczny posiłek bez wielkiego gotowania. Bób bardzo dobrze smakuje w wielu zestawieniach. Na przykład z boczkiem. Oto przepis na sałatkę, której nikt się nie oprze. Wykorzystujemy w niej letnie bogactwo świeżych, pysznych roślin strączkowych.

Sałatka z bobu, fasolki szparagowej i boczku

Składniki:
-300 g świeżego bobu (poza sezonem użyj mrożonego)
-200 g fasolki szparagowej żółtej
-100 g boczku wędzonego w plasterkach
-1 nieduża czerwona cebula
-1/2 pęczka natki pietruszki
-sos sałatkowy Francuski Knorr
-oliwa
-sok z cytryny (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Ugotuj bób na miękko w dużej ilości osolonego wrzątku, odcedź i obierz z łupinek, przełóż do miski.

Fasolkę szparagową oczyść, opłucz, strąki przekrój na pół i ugotuj w dużej ilości osolonego wrzątku, aż będzie jędrna, ale nie rozgotowana. Odcedź i przełóż do miski z bobem.

Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka, dodaj do miski.

Plastry boczku pokrój na mniejsze kawałki i usmaż na złoto bez tłuszczu. Całą zawartość patelni przełóż do miski z bobem, cebulą i fasolką, delikatnie wymieszaj.

Sałatkę dopraw sosem sałatkowym Knorr wymieszanym tylko z oliwą i posiekaną natką pietruszki.

Rada: Jeśli lubisz kwaśny smak, dodatkowo dopraw sałatkę sokiem z cytryny

I jeszcze jedna letnia sałatka z bobem. Korzystajcie póki jest dostępny. Mrożony bób można oczywiście wykorzystać poza sezonem, ale smak jest nieporównywalny.

Sałatka z bobu, pomidorków i bazylii z miętą

Składniki:
-0,5 kg świeżego bobu (poza sezonem użyj mrożonego)
-200 g pomidorków koktajlowych (możesz zastąpić cherry, daktylowymi, truskawkowymi - ważne, żeby były małe)
-1 czerwona cebula, drobno pokrojona
-2 ząbki czosnku, posiekane
-świeża bazylia
-świeża mięta
-Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
-ocet balsamiczny
-oliwa
-opcjonalnie 50 g szynki dojrzewającej (sezonowanej, np. szwarcwaldzkiej, włoskiej lub hiszpańskiej)

Sposób przygotowania:

Ugotuj bób na miękko w dużej ilości osolonego wrzątku, odcedź i obierz z łupinek, przełóż do miski.

Pomidorki umyj i przekrój na pół, dodaj do bobu, wymieszaj.

Do miski dodaj posiekaną cebulę i czosnek, porwane listki bazylii i mięty, skrop oliwą i octem balsamicznym, wymieszaj.

Sałatkę dopraw do smaku Delikat przyprawa uniwersalna Knorr. Opcjonalnie możesz też dodać pokrojoną w paseczki szynkę dojrzewającą typu serrano albo prosciutto.

Rada: Szynkę możesz zastąpić kawałkami pikantnego salami lub przesmażonym na chrupko boczkiem.