Mąka z ciecierzycy – do czego? Jakie ma zastosowanie?
Alternatywą dla pszennej mąki jest mniej spotykana mąka z ciecierzycy. Do czego ją wykorzystywać i w jaki sposób stosować, żeby zagościła w kuchni na stałe? Sprawdźcie!
Mąka z ciecierzycy – do czego można jej używać?
Mąka z ciecierzycy wchłania więcej płynów niż pszenna i ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Jak pomysłowo użyć mąki z ciecierzycy? Zastosowanie jej do zagęszczania sosów oraz zup, a także do przygotowania panierek do kotletów czy krokietów to pierwszy sposób na wprowadzenie tego produktu do kuchni. Mąka z ciecierzycy może być też z powodzeniem wykorzystywana do wypieku gofrów, domowych ciasteczek i ciast, a także do zagęszczania masy na burgery czy kotlety mielone.
Do czego mąka z ciecierzycy – typowe i oryginalne zastosowania
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kokosową można z powodzeniem zastąpić w kuchni mąką z ciecierzycy. Jak wykorzystać ją w różnych przepisach? Z mąką z ciecierzycy przygotujecie pizzę i ciasteczka owsiane, ale też panierowane owoce morza czy bezglutenowy chleb. Mąkę z ciecierzycy wykorzystacie do przygotowania warzywnych placuszków z hummusem lub chlebków pita z różnymi farszami. Doskonałym sposobem zastosowania tej mąki jest również przygotowanie wegańskich omletów lub domowych chipsów.
Z uwagi na dużą zawartość białka (podobną do mięsa) mąka z ciecierzycy sprawdzi się bardzo dobrze w dietach wegetariańskiej i wegańskiej, m.in. w przepisach na domowe pieczywo, gofry lub obiadowe dania mączne.
Komentarze (0)