Makaron Gigi Hadid – przepis

Macie ochotę wypróbować makaron Gigi Hadid? Przepis jest niezwykle prosty, a z połączenia dojrzałych pomidorów, śmietany oraz odrobiny czystej wódki wychodzi kremowy sos, który według fanów światowej sławy modelki smakuje „obłędnie”. Gotowi na przygotowanie wyśmienitej potrawy? Zapraszamy do kuchni!

Czym jest makaron Gigi Hadid?

Pod tą uroczo brzmiącą nazwą kryje się danie o nazwie penne alla vodka, które w latach 70.-80. stało się niezwykle modne w Stanach Zjednoczonych i Włoszech. Serwowano je na masową skalę w dyskotekach, barach, a nawet w trakcie przyjęć weselnych, ponieważ choć było stosunkowo tanie i proste w przygotowaniu, smakowało doskonale. Gdy z czasem potrawa zaczęła powoli odchodzić w zapomnienie, na nowo odkryła ją ceniona na świecie supermodelka Gigi Hadid, dzieląc się przepisem w internecie ze swoimi fanami i sprawiając, że potrawa na nowo zaczęła bić rekordy popularności.

Czym tak naprawdę jest tajemnicza potrawa o prawdziwej nazwie „penne alla vodka”? To w najprostszej wersji makaron polany sosem składającym się z gęstej śmietany, sosu pomidorowego, cebuli oraz odrobiny czystej wódki podkreślającej smak dania. Niekiedy smak urozmaicają kawałki kiełbasy, kostki boczku lub niewielka ilość zielonego groszku.

Przepis na makaron Gigi Hadid

Choć do najpopularniejszych dań kuchni włoskiej należą pełna różnorodnych dodatków pizza oraz mięsne spaghetti bolognese, makaron Gigi Hadid cieszy się również wielkim uznaniem wśród miłośników kuchni włoskiej, ponieważ jest daniem idealnym dla osób, które nie przepadają za gotowaniem lub nie mają czasu na zbyt długie przyrządzanie posiłków. Dodatkowo aromatyczne penne alla vodka smakuje genialnie, zawiera mało składników i jest wyjątkowo proste do zrobienia. Wystarczy zaledwie 20 minut, by makaron oraz idealnie kremowy sos można było przełożyć na talerz i delektować się wyjątkowo zgraną kompozycją wszystkich składników.

Jeśli chcecie przygotować makaron Gigi Hadid we własnej kuchni, skorzystajcie z prostego przepisu!

  1. W większym garnku nastawcie wodę z dodatkiem soli. Do wrzątku wrzućcie odmierzoną porcję makaronu penne i ugotujcie zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu.
  2. Na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy zeszklijcie drobno posiekaną cebulę z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
  3. Do składników dodajcie 3 łyżki koncentratu pomidorowego i całość podsmażajcie jeszcze przez chwilę. Jeśli przepadacie za pikantnymi daniami, możecie dosypać trochę płatków papryczki chili.
  4. Aby rozrzedzić zgęstniały sos, wlejcie kieliszek czystej wódki oraz kilka łyżek wody z gotowania makaronu.
  5. Do patelni wlejcie 6-7 łyżek śmietany kremówki, dorzućcie trochę startego sera długo dojrzewającego (np. parmezanu) i całość energicznie mieszajcie, dopóki nie powstanie gładki, kremowy sos.
  6. Całość przyprawcie do smaku niewielką ilością soli oraz świeżo mielonego pieprzu.
  7. Odcedzony makaron wyłóżcie na talerz, polejcie sosem, oprószcie drobno tartym serem i udekorujcie listkami bazylii. Podawajcie natychmiast po przygotowaniu.

Jeśli macie ochotę na dania kuchni włoskiej, a zwłaszcza mięsną wersję makaronu Gigi Hadid, wówczas pokrojoną w kostkę kiełbasę lub boczek podsmażcie na patelni wraz z cebulą. Gdy po dodaniu koncentratu pomidorowego oraz śmietany powstanie gęsty sos, przerzućcie do niego odcedzony makaron, dokładnie wymieszajcie i dopiero wtedy przełóżcie na talerz.

Makaron Gigi Hadid – pyszne dodatki

W najprostszej wersji przepisu penne alla vodka sos składa się przede wszystkim z koncentratu pomidorowego, śmietany, kieliszka alkoholu oraz przypraw. Jednak to popularne danie przygotowywane jest na wiele ciekawych sposobów, a dzięki licznym modyfikacjom podstawowego przepisu można się delektować makaronem Gigi Hadid z różnymi dodatkami pogłębiającymi smak potrawy. Przede wszystkim miłośnicy mięsa uzupełniają sos kawałkami podsmażonego boczku, wędzonej szynki lub pokrojonej w talarki kiełbasy. Danie doskonale smakuje również wtedy, gdy koncentrat pomidorowy zostanie zastąpiony rozgniecionymi pomidorami w zalewie. Z kolei do najlepszych składników pasta alla vodka w wersji wegetariańskiej zalicza się zielony groszek, bazylię oraz młode i jeszcze niewielkich rozmiarów listki szpinaku. Życzymy smacznego!