Makaron kritharaki – przepisy. Jak gotować i co to jest?

Orientalny makaron kritharaki jest znany nie tylko w tradycji greckiej, ale też w wielu innych zakątkach świata. Jak powstaje i z czym serwuje się makaron kritharaki? Przepisy obejmują dania główne, sałatki, a nawet desery.

Kritharaki – co to jest?

Słynny makaron kritharaki nazywany inaczej makaronem orzo jest charakterystyczny dla kuchni włoskiej, ale wywodzi się z Grecji. Ten przypominający ziarna ryżu produkt powstaje z mąki pszennej i wody lub z semoliny, czasami z dodatkiem jaj. Bardzo możliwe, że kritharaki początkowo produkowano z jęczmienia, który był w starożytności podstawowym produktem spożywczym Rzymian, a przede wszystkim legionistów. W tamtych czasach wierzono, że potrawy z jego dodatkiem zapewniają żołnierzom siłę niezbędną do walki.

Nazwa makaronu wywodzi się od greckiego słowa „krythari” oznaczającego „perełkę”. Makaron kritharaki po ugotowaniu ma bardzo specyficzną strukturę, ale nie przypomina ryżu.

Makaron kritharaki – jak gotować i do czego podawać?

Podstawowy przepis na orzo zakłada wykorzystanie 400 g mąki semoliny, 1 jajka i 30 ml wody. Składniki trzeba zagnieść, a następnie rozwałkować i podzielić na małe prostokąty, które wrzuca się do suchego garnka i potrząsa naczyniem, by makaron uległ zrolowaniu.

Kritharaki należy gotować al dente w dużej ilości wody, bo wtedy smakuje najlepiej. Zwykle czas gotowania wynosi ok. 5-7 minut. Jak używać makaronu kritharaki? Do czego go dodawać? Orzo może być serwowany do zup i dań jednogarnkowych typu risotto. Popularne są też sałatki greckie kritharaki z oliwkami i pomidorami oraz danie giouvetsi z kurczakiem.