Makaron strozzapreti – co to jest i do czego się stosuje? Przepis
Włoska kuchnia słynie z makaronów przyrządzanych na różne sposoby, a strozzapreti to jeden z nich. Chociaż jest mniej znany, sama nazwa brzmi intrygująco i skłania do poznania tajników jego powstawania i sposobów podawania. Makaron strozzapreti ma bowiem swoją własną historię oraz unikalny smak i z pewnością jest warty bliższego poznania. Co to jest strozzapreti i do jakich dań go wykorzystać? Podpowiadamy!
Jak wygląda makaron strozzapreti?
Na półkach sklepowych możecie znaleźć wiele makaronów. Wybór odpowiedniego kształtu nie jest zupełnie bez znaczenia, ponieważ to, jaki wybierzecie, wpływa na wygląd przygotowywanego dania, jak również na jego smak. Strozzapreti przypomina skręcone, nieco grubsze paski ciasta, które mogą skojarzyć wam się z kawałkami ręcznie zwijanego makaronu. Taki wygląd nadaje mu domowego charakteru, chociaż ręczne zwijanie ciasta może wydawać się nieco pracochłonne. Jednak to właśnie ten proces nadaje mu kształt i smak prawdziwych włoskich dań. Strozzapreti wykonuje się z mąki, białek jaj, wody i parmezanu.
Jak zrobić strozzapreti samodzielnie krok po kroku?
Oczywiście najprostszym sposobem skosztowania tego typu makaronu jest kupić gotowy i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jednak zdecydowanie lepszy smak uzyskacie, robiąc go samodzielnie. Jeśli zastanawiacie się, jak zrobić makaron strozzapreti, przepis w zasadzie różni się tylko jednym składnikiem w porównaniu do makaronu, który dobrze znacie – dodatkiem sera. Wymieszajcie 400 g mąki z 100 g drobno startego parmezanu, dodajcie szczyptę soli i 200 ml ciepłej wody. Zagniatajcie ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Odstawcie na pół godziny. Następnie podzielcie je na mniejsze kawałki i rozwałkujcie na cienkie paski. Powinny mieć nie mniej niż 4-5 cm długości i 1 cm szerokości. Skręcajcie każdy pasek kolejno w spiralne, nieregularne kształty. Ugotujcie makaron w wodzie. Powinien on być al dente, zatem 2-3 minuty w kąpieli wodnej w zupełności wystarczą.
Strozzapreti – makaron idealny do sosów i zapiekanych dań
Jego struktura daje wiele możliwości przyrządzania dań opartych na gęstych sosach, które świetnie przylegają do makaronu, tworząc smaczne kompozycje. Na początek możecie zrobić prosty sos pomidorowy. Wypróbujcie jednak koniecznie sos kurkowy, który podkreśli wszelkie dania mięsne lub przygotujcie makaron z kurczakiem i pomidorkami w sosie śmietanowym, gdzie strozzapreti może śmiało zastąpić dobrze znane wam tagliatelle. Znakomicie będzie także współgrać z pesto z natki pietruszki i czosnku. Makaron strozzapreti możecie użyć także do wszelkiego rodzaju zapiekanek, dzięki czemu nabiorą one innego, bardziej wyrazistego smaku.
Jak zrobić zapiekankę na bazie makaronu strozzapreti?
To danie, które można zrobić na niezliczoną ilość sposobów. Zapiekanki makaronowe nigdy się nie nudzą, gdyż za każdym razem możecie dodać do nich zupełnie inne składniki. A skoro zagadka na temat strozzapreti, co to za makaron i jak go zrobić, jest już rozwiązana, warto poszukać inspiracji na pyszny obiad z jego wykorzystaniem. Wybór jest niezwykle szeroki – od mięs, po niemal wszystkie warzywa, owoce morza, a także owoce sezonowe. Sekretem pysznej zapiekanki jest połączenie makaronu z wybranymi dodatkami i sosem lub po prostu startym żółtym serem. W tym przypadku strozzapreti sprawdzi się doskonale!
Inspiracje na dania makaronowe w różnych odsłonach
Jeśli jesteście miłośnikami włoskich dań, z pewnością zastanawiacie się, jak można jeszcze wykorzystać makaron strozzapreti – do czego będzie pasować? Wypróbujcie makaron z sosem arrabiata, który przygotujecie z czerwonej cebuli, zielonej papryki, papryczki chili i Fixu Spaghetti bolognese Knorr lub makaron z boczkiem i ziołami, który przypomina klasyczną carbonarę. A jeśli chcecie spróbować czegoś zupełnie innego, przygotujcie bezmięsne cannelloni ze szpinakiem i ricottą. W tym przypadku zamieńcie strozzapreti na duże rurki, w których umieścicie przepyszny farsz. Nie bójcie się eksperymentować! Na strozzapreti przepis jest bardzo prosty, a to, jak wykorzystacie jego potencjał, zależy wyłącznie od waszej inwencji.
Komentarze (0)