Tofu to jeden z podstawowych składników w kuchni roślinnej. W Polsce zyskuje coraz większą popularność. Czy wiedzieliście, że można w ciekawy sposób przygotować go w domowym zaciszu? Tofu naturalnie nie jest zbyt aromatyczne, dlatego potrzebna jest odpowiednia marynata. Chcecie poznać naszą recepturę? Koniecznie sprawdźcie, co dla Was przygotowaliśmy!

Marynowane tofu – z czego się składa?

Tofu otrzymujemy z napoju sojowego. Ten produkt od wielu lat robi furorę w Chinach i Japonii. Pokochali go również Europejczycy, jednakże w szczególności zdobył serce wegan. Gdzie znajdziecie tofu? Poszukajcie go w większych supermarketach. Możecie kupić wersję zamarynowaną, jednak my polecamy Wam samodzielne przyrządzenie marynaty!

Tofu samo w sobie nie ma wyrazistego smaku, kluczowe będą więc przyprawy. Przygotowaliśmy dla Was zestaw dodatków, który nada mu smaku i aromatu. Marynata do tofu to jedna z opcji na przyrządzenie tego produktu. Musimy przyznać, że nam w takiej wersji smakuje najlepiej!

Jak zamarynować tofu – nasze sposoby!

Kupiliście już tofu? Teraz czas na przyrządzenie naszego produktu. Przygotowaliśmy dla Was kilka rodzajów marynat, które sprawią, że Wasze tofu będzie smakować obłędnie! Skomponuje go z ziołami. Przygotujcie marynatę składającą się z Waszej ulubionej mieszkanki przypraw i sosu sojowego.

Być może lubicie curry? Tofu marynata z dodatkiem tej przyprawy również będzie smakować obłędnie. Jeżeli chcecie, aby tofu przypominało smakiem mięso, to dodajcie do niego sos teriyaki, wędzoną paprykę i ząbek czosnku.

Do praktycznie każdego przepisu wykorzystacie marynaty do tofu z sosem sojowym. Ten dodatek to kwintesencja smaku i aromatu.

Marynowanie tofu – jak przebiega ten proces?

Jeżeli macie już tofu i wybraliście ulubione przyprawy, to możecie przejść do najważniejszej części, czyli przyrządzenia marynaty. Przygotowaliśmy dla Was przepis na tofu w towarzystwie pysznych ziół. Zaczynamy!

  • Odsączcie tofu z płynu i pokrójcie je na drobne kwadraciki.
  • Przygotowany produkt wrzućcie do miski i dodajcie do niego: paprykę, oliwę, zioła prowansalskie, czosnek, sól oraz pieprz.
  • Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie do lodówki na dwie godziny.

Gotowe! To taka prosta, a zarazem bardzo smaczna przekąska. Nie wiecie, do czego dodać przygotowane tofu? Nie zostawimy Was bez żadnych inspiracji! Przygotowaliśmy kilka propozycji dań, w których świetnie się sprawdzi.

Tofu w kuchni – z czym podawać?

Wiecie już, jakie marynaty do tofu przygotować, więc teraz czas zastanowić się, do których potraw możecie dodać ten pyszny składnik! My szczególnie polecamy Wam spróbować smażone tofu ze szpinakiem. Jesteśmy pewni, że tak jak my, pokochacie tę potrawę! Jesteście fanami orientalnych smaków? Dla Was również przygotowaliśmy coś specjalnego. Dorzućcie marynowane tofu do makaronu z warzywami. To danie przeniesie Was prosto do Japonii.

Coś dla miłośników włoskiej kuchni! Spróbujcie przygotować pyszną pizzę z dodatkiem kurczaka i tofu. To połączenie was zaskoczy. Zastanawiacie się, co przygotować na przyjęcie w ogródku? Koniecznie spróbujcie pikantnych szaszłyków z warzyw i tofu na grilla. Wasi goście z pewnością będą bardzo zadowoleni. Nie bójcie się szaleństwa związanego z gotowaniem – smacznego!