Melon – jak jeść i jak obrać ten owoc?
Chcecie spróbować melona, jednak nie wiecie, w jaki sposób przygotować go do spożycia? Dobrze trafiliście! Do niedawna melon był owocem egzotycznym i można było zjeść go tylko w wybranych regionach. Na całe szczęście to już przeszłość! Aktualnie możecie dostać melona w każdym sklepie, dlatego koniecznie wykorzystajcie tę okazję i razem z nami nauczcie się najlepszych metod na obranie tego owocu, a także dowiedzcie się, kiedy melon jest dojrzały. Sprawdźcie sami!
Melon jak obrać – nasze wskazówki
Wyróżniamy kilka rodzajów melonów, m.in. klasyczny, gorzki, miodowy i żółty. Każdy z nich ma swoje właściwości, jednak sposób na obieranie owoców, jest taki sam w przypadku każdej odmiany. Zacznijcie od sprawdzenia, czy Wasz melon jest dojrzały. W jaki sposób to zrobić? To bardzo łatwe! Zapukajcie w skórkę owocu! Kiedy melon jest dojrzały? Jeżeli wyda głuchy odgłos, to znaczy, że jest dojrzały. Intensywny zapach również potwierdza gotowość produktu do spożycia.
W jaki sposób obrać melona? Uwierzcie nam, że to nic trudnego. Zacznijcie od pokrojenia owocu na pół, a następnie zajmijcie się środkiem melona, w którym znajdują się pestki. Co z nimi zrobić? Wyciągnijcie pestki łyżką, ale bądźcie przy tym bardzo ostrożni, ponieważ możecie przy okazji usunąć jadalny miąższ.
Melon– jak kroić? Jak jeść melona po pokrojeniu?
Obraliście już melona i zastanawiacie się, w jaki sposób go pokroić? Wszystko zależy od Waszych preferencji, jednak najbardziej popularnym kształtem są niewielkie kwadraty. W ten sposób bardzo szybko pokroicie melona. Jeżeli chcecie poeksperymentować, to możecie powycinać z foremek różne kształty, to bardziej efektowna metoda, ale musicie pamiętać o tym, że zajmie Wam dużo więcej czasu.
Co zrobić z pestkami melona? One również są jadalne! Możecie wykorzystać je do koktajlów lub deserów. Pestki mają te same właściwości, co owoc, dlatego warto zrobić z nich coś kreatywnego.
Melon – jak jeść? Formy podania
Obranie i pokrojenie melona nie sprawią Wam już większych kłopotów, jednak co z niego przygotować? Ten owoc jest jadalny na surowo i niezwykle pysznie smakuje w takiej wersji. Soczysty i słodki melon z pewnością skradnie Wasze serca.
Melon żółty – jak jeść?
Ta odmiana owocu doskonale smakuje jako dodatek do słodkiej sałatki. Połączcie mango, żółtego melona, pomarańcze i stwórzcie znakomity podwieczorek! Co powiecie na sorbet z tego produktu? To również świetna opcja, która dobrze sprawdzi się podczas letnich dni.
Nie możemy zapomnieć o innych odmianach tego owocu. Jak jeść melon miodowy? Jest on bardzo aromatyczny i soczysty. My w szczególności polecamy Wam owocowy koktajl z miodowego melona.
Melon w kuchni – nasze przepisy
Wiedza na temat melona już zdobyta? Śpieszcie do kuchni i przyrządźcie pyszne potrawy z tym owocem. Nie pozostawiamy Was bez inspiracji i przepisów! Poznajcie kilka nietypowych sposobów na podanie melona.
Znacie chłodnik tylko w tradycyjnej wersji na bazie jogurtu i buraka? Czas urozmaicić tę potrawę! Co powiecie na słodki chłodnik z melona? To wyjątkowo smaczny, kulinarny eksperyment, który powinien zagościć w Waszym menu!
Sałatka z szynką parmeńską i melonem to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Szybka i prosta do wykonania, a na dodatek wyjątkowo smaczna, czy musimy dodawać coś więcej? Koniecznie spróbujcie tej potrawy!
A na deser pyszne smoothie owocowe z dodatkiem melona! To prawdziwa bomba owocowa, która umili Wam każdy dzień, nawet ten, który nie zapowiada się najlepiej. Smacznego!
Komentarze (0)