Dla zdrowia!

Miód akacjowy ze względu na swój smak wydaje się smaczny. Pamiętajmy jednak, by stosować go jako jeden z elementów zdrowej diety, zróżnicowanej i zbilansowanej oraz zdrowego trybu życia.
Ma właściwości odżywiające i regenerujące. Doskonale nawilża i zmiękcza suchą skórę. To niezwykle apetyczna pielęgnacja!
powrót do góryZainspiruj się!

Skoro miód akacjowy dostępny jest mniej więcej od połowy czerwca, jego degustację zacznijmy od prawdziwie letnich smakołyków. Gdy doskwiera upał, nie ma nic lepszego niż świeże figi z lodami i sezamkami polane miodem dla ochłody. Figi dodają deserowi szykowności, więc bez obaw możemy podawać go na przyjęciach w ogrodzie. Jeśli mamy do dyspozycji także grill, to już pełnia szczęścia dla wszystkich kucharzy i smakoszy, ponieważ szaszłyki w marynacie orzechowej z dodatkiem miodu akacjowego będą rozchwytywanym daniem głównym. W opcji wegetariańskiej przepis na grillowane karczochy z sosem Harissa sprawdzi się znakomicie.
Nie samymi wakacjami człowiek żyje. Przygotowując przetwory, pamiętajmy o papryce marynowanej z miodem, która będzie wyśmienitym dodatkiem do dań obiadowych niezależnie od aury za oknem. W przepisie na udka kurczaka miodowo-musztardowe słodki smak miodu doskonale przenika się z pikantną musztardą. W sam raz dla fanów dużej różnorodności na talerzu. Azjatyckie akcenty w krewetkach w tempurze z porem zadowolą wszystkich miłośników orientalnych klimatów. Szukacie przepisu na proste, ale smaczne słodycze? Miodowe ciasteczka są w tej sytuacji propozycją idealną.
powrót do góryCzy wiesz, że?

- Miód akacjowy pozyskiwany jest z robinii akacjowej – gatunku drzew należących do rodziny bobowatych. Nazywana jest także robinią białą, grochodrzewem, fałszywą lub białą akacją oraz białą lipą.
- Robinia akacjowa pochodzi z terenów Ameryki Północnej, jednak z czasem rozprzestrzeniła się także na inne kontynenty. Wyjątkiem jest, co zrozumiałe, Antarktyda.
- Robinia akacjowa zawdzięcza swoją nazwę francuskiemu botanikowi Jeanowi Robinowi, dzięki któremu roślina została sprowadzona w XVII wieku z Ameryki Północnej do Europy.
- Początkowo robinia akacjowa stanowiła przede wszystkim egzotyczną ozdobę ogrodów. W późniejszym czasie jej twarde drewno zostało docenione jako surowiec budowlany.
- Jej niewątpliwym atutem jest szybki wzrost w pierwszych latach po posadzeniu. Wyróżnia się również pięknie pachnącymi, białymi kwiatami.
- Duża zawartość fruktozy wpływa na fakt, że krystalizacja miodu akacjowego przebiega w bardzo wolnym tempie. O ile większość miodów ulega jej po około 3–4 miesiącach, w przypadku miodu akacjowego może trwać to nawet rok. Skrystalizowany miód zyskuje białą, kremową lub jasnożółtą barwę.
- Świeżego miodu akacjowego możemy szukać w pasiekach od drugiej połowy czerwca. W przypadku dostępnych wcześniej egzemplarzy możemy mieć podejrzenia, że jest to podgrzany miód ubiegłoroczny, znacznie gorszej jakości.
- Płynny miód nazywany jest patoką, a skrystalizowany krupcem.
- Ważne jest właściwe przechowywanie miodu, by zachował pełnię swoich walorów smakowych i zapachowych. Pojemnik z miodem powinien być szczelnie zamknięty i umieszczony w chłodnym, suchym pomieszczeniu.
Z czym to się je?

Kiedy myślimy o miodzie, od razu przed naszymi oczami pojawia się widok złocistego specjału. Miód akacjowy już na tym etapie okazuje się niebanalny – jego kolor określa się jako jasnosłomkowy. Czasem wydaje się nawet przezroczysty, bezbarwny. Nie oznacza to jednak, że czegoś mu brakuje. Wręcz przeciwnie!. Słodki smak i mocny, ale przyjemny aromat, w którym można wyczuć kwiaty akacji, będą bardzo apetycznym dodatkiem do wielu napojów i dań. Czasem wystarczy tylko jedna łyżka miodu akacjowego o konsystencji gęstego syropu, by poczuć różnicę.
Prosty w wykonaniu napój, składający się z ciepłej wody, soku z cytryny i miodu okazuje się wybitnym przysmakiem. Oto inna wersja lemoniady, która trafi w nasze gusta nawet w chłodniejsze dni. Miodem akacjowym z powodzeniem zastąpimy cukier w napojach – ciepłej albo mrożonej herbacie, kompocie, koktajlu. Możemy mieć pewność, że ulubionego, słodkiego smaku nam nie zabraknie.
Tak samo zresztą jak w domowych łakociach. Przepisy na desery lodowe z dodatkiem miodu akacjowego będą przebojem każdego sezonu wakacyjnego. Słodkie orzeźwienie gwarantowane. Za sprawą charakterystycznego smaku miód akacjowy doskonale komponuje się z kwaśnymi składnikami. Mus cytrynowy sprawi, że każdy się uśmiechnie – w końcu w porze deseru nie chcemy patrzeć na skwaszone miny. Trafiły nam się mało słodkie jabłka lub inne owoce? Dzięki miodowi akacjowemu z łatwością zrównoważymy ich kwaskowość. Soczyste owoce wykorzystujmy do ciast lub do sałatek owocowych – dressing z miodu będzie do nich świetnie pasować.
Miodowe ciasta i ciasteczka to dla wielu osób najlepszy sposób na słodką przekąskę. Pszczeli przysmak warto łączyć z suszonymi owocami, orzechami i ziarnami. Orzechy włoskie, ziarna sezamu, siemię lniane czy nasiona maku to dodatki, których w miodowym połączeniu koniecznie trzeba spróbować. Może w formie smakowitych batonów? A może w postaci śniadaniowego muesli? Trudno będzie jednoznacznie wskazać swój ulubiony smakołyk.
Z miodem akacjowym możemy smacznie rozpocząć dzień, nadaje się również do wielu różnorodnych przekąsek, dań obiadowych i kolacji. Kanapka ze świeżego pieczywa z miodem akacjowym i wiejskim masłem zamieni się w prawdziwy rarytas. Miód akacjowy współgra z nabiałem. Uzupełni swoim znakomitym smakiem twaróg, jogurt naturalny i mleko. Choć dla niektórych połączenie to może wydawać się nieco zaskakujące, miód pasuje także to bardziej wyrazistych składników. Połączmy go z gorgonzolą, ricottą i słynącym z pikantnej nuty pecorino.
Z miodem akacjowym będziemy w stanie przygotować wiele wyszukanych, wytrawnych dań. Użyjmy go do słodko-ostrej marynaty do pieczonych i grillowanych mięs. W wersji codziennej pasuje świetnie do kurczaka, w wariancie odświętnym podajmy kaczkę. Ryby i owoce morza jeszcze bardziej zyskują z miodem akacjowym na szlachetności.
powrót do góry
Komentarze (0)