Moczenie fasoli krok po kroku – ile i w jakiej wodzie ją moczyć?
Moczenie fasoli to bardzo ważny etap przygotowywania dań ze strączków. Co prawda nie wymaga od nas skomplikowanych manewrów, ale nie należy go bagatelizować. To dzięki temu zabiegowi możemy cieszyć się smakiem wyśmienitych dań bez martwienia się o ewentualne dolegliwości żołądkowe. Zastanawiasz się, jak długo moczyć fasolę? Wszystkie kluczowe informacje znajdziesz w naszym krótkim poradniku.
Co daje moczenie fasoli? Po co to robić?
Mimo że strączki są bardzo zdrowym elementem jadłospisu, bez właściwej obróbki mogą wywoływać nieprzyjemne skutki w postaci nadmiernych gazów. Odpowiadają za to galaktocukry, które rozpuszczają się w wodzie. Możemy zminimalizować ich ilość poprzez moczenie suchych ziaren fasoli, następnie odlanie wody i gotowanie w świeżej. Dla osób bardzo czułych: wodę można wymienić również gotowania! Warto pamiętać o jeszcze jednym praktycznym aspekcie tej czynności. Po namoczeniu fasoli skraca się czas jej obróbki termicznej, czyli gotowania. Co ważne strączki gotujemy bez przykrywki, żeby substancje antyodżywcze mogły się ulatniać.
Ile moczyć fasolę?
Dokładne określenie czasu moczenia fasoli zależy od jej gatunku i wielkości ziaren. Jak łatwo się domyślić – im większe, tym dłużej musi to potrwać. Przyjmuje się jednak, że nie powinno zająć krócej niż 8 godzin. Można również moczyć na gorąco, dzięki czemu można skrócić czas. Ważne jest, aby nie przedobrzyć! Maksymalny czas nie może przekraczać 12 godzin, ponieważ po ich upływie ziarna zaczynają ulegać procesom fermentacji.
Zastanawiasz się, ile moczyć fasolę do fasolki po bretońsku, czyli jednego z najpopularniejszych w naszych kuchniach dań ze strączkami? Zajmie to od 10 do 12 godzin. Z powodzeniem można zostawić ją na całą noc, by nie tracić czasu w ciągu dnia i nie opóźniać przygotowania posiłku.
W jakiej wodzie moczyć fasolę?
W tej dziedzinie nie ma wielkiej filozofii. Wystarczy wlać czystą, osoloną wodę – nie musi być ona gorąca, ale jeśli taka będzie, to skrócimy czas namaczania do 4 godzin. Istotne są jednak proporcje. Ziarna fasoli pod wpływem namaczania pęcznieją i zwiększają swoją objętość. Dlatego na 1 szklankę suchej fasoli powinny przypadać 4 szklanki płynu.
Samo namaczanie nie wymaga od nas żadnej ingerencji. Można wlać świeżą wodę do gotowania lub wymienić podczas tego procesu. Usuwanie szkodliwych substancji z fasoli stanie się wtedy bardziej efektywne.
Ziarnko do ziarnka, czyli pomysły na smakowite dania z fasolą
Nie mogło być inaczej. Po moczeniu fasoli czas przygotować z niej smakowite dania. Zestaw propozycji na potrawy, w których fasola gra główną rolę, otwiera klasyczna fasolka po bretońsku. Oto specjał znany i powszechnie lubiany. Warto skosztować także fasoli po andaluzyjsku, która pozwoli nam przygotować strączki odrobinę inaczej. Urozmaicenie w kuchni zawsze jest mile widziane!
Nasze wskazówki dotyczące moczenia fasoli przed właściwym gotowaniem przydadzą się do zrobienia duszonej fasoli z dodatkiem boczku, marchwi i białego wina. Skosztuj również fasoli ze śliwkami suszonymi odpowiedniej nie tylko na Boże Narodzenie. Gdy masz ochotę na solidną porcję warzyw, zafunduj sobie sałatkę z białej fasoli. Szukasz wegetariańskich odpowiedników mięsnych dań? Zatem pasztet z fasoli będzie jak znalazł. Jak widać, tradycyjny strączek jest niezwykle wszechstronny.
Komentarze (0)