https://www.przepisy.pl/przepis/cannelloni-z-kremowym-szpinakiem
Cannelloni można nadziewać serem ricotta wymieszanym ze szpinakiem w proporcjach 1:1. Osobiście używam do tego mrożonego szpinaku, dobrze odciśniętego. Całość (ser i szpinak) doprawiam pieprzem lub chili oraz gałką muszkatołową. Tak przygotowane cannelloni zapiekam z sosem pomidorowym bolońskim Knorr i tartym serem na zakończenie. I to wszystko. Pyszności!
Zapytacie jak skutecznie nadziewać duże, ale jednak dość wąskie i długie rurki, tak, aby farsze wypełnił całą długość makaronu. W mniejszych ilościach proponuję wykorzystanie torebki foliowej z naciętym rogiem lub worka cukierniczego. Przy większych ilościach umieszczamy farsz w szklance wypełnionej do 1/3 wysokości. Rurki wciskamy w farsz.
W ten sposób przygotowujemy cannelloni ripieno, czyli nadziewane cannelloni. Klasyczne cannelloni to potrawa zapieczona pod beszamelem. Szybki i na 100% gładki beszamel przygotujecie z zasmażki Knorr. Muszę się przyznać, że bardzo często sięgam po ten produkt, jeżeli w pośpiechu planuję zagęścić jakieś danie. Zasmażka Knorr zawsze wychodzi gładka i aksamitna. Wracając do beszamelu. Poniżej szybki przepis na beszamel. Może się przydać nie tylko do cannelloni.
Szybki i zawsze gładki sos beszamelowy:
- 100 g zasmażki Knorr
- 1l mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
Przygotuj zasmażkę Knorr zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Dodawaj do niej stopniowo gorące, ale niegotujące się mleko. Gotuj na malutkim ogniu, cały czas mieszając, aż do uzyskania kremowego sosu. Dopraw beszamel tartą gałką muszkatołową. Do takiego beszamelu można dodać także tarty twardy ser np. parmezan czy dziugas.
Komentarze (0)