Naleśniki szpinakowe – z czym podawać? Czym polać?
Planujecie pyszne naleśniki szpinakowe? Z czym podawać tę potrawę, żeby pięknie wyglądała i dobrze smakowała? Sprawdźcie nasze propozycje dodatków do zielonych naleśników.
Naleśniki szpinakowe – z czym serwować?
Z czym podawać naleśniki ze szpinakiem, żeby potrawa smakowała równie dobrze, jak w najlepszej restauracji? Zielone naleśniki ze szpinakiem będą świetnie komponowały się z białym farszem na bazie śmietankowego sera i ziół, np. szczypiorku i koperku, ale też z twarożkiem z dodatkiem drobno pokrojonej rzodkiewki. Naleśniki w takiej wersji będą idealną propozycją na lekki obiad lub na nietypową kolację. Szpinakowe naleśniki mogą być serwowane na słodko z owocami i serkiem mascarpone lub w mocno wytrawnej wersji, np. z farszem z kiełbasy, cebuli i papryczek chili. Dobrym pomysłem jest też farsz z czosnku, cebuli, sera feta i kawałków piersi z kurczaka.
Czym polać naleśniki ze szpinakiem?
Naleśniki ze szpinakiem możecie podawać bez farszu, ale za to z sosami na słodko lub w wersji wytrawnej. Szpinakowe naleśniki dobrze smakują z sosem czosnkowym powstającym z jogurtu naturalnego, majonezu, czosnku, pieprzu, odrobiny soku z cytryny i dodatku ziół prowansalskich.
Zielone naleśniki możecie polać też sosem śmietanowo-majonezowym z majonezu i śmietany w proporcjach 1:1 lub sosem koperkowym na bazie jogurtu naturalnego. Innym pomysłem jest też sos tysiąca wysp z keczupu, majonezu, octu winnego, pieprzu, siekanej cebulki i ogórka konserwowego. Naleśniki ze szpinaku możecie podawać jako przekąskę lub węglowodanowy dodatek do zup.
Komentarze (0)