Dla zdrowia!

Mówi się, że endywia to kuzynka sałaty, ale pod względem wartości odżywczych zdecydowanie zajmuje wyższe miejsce. Kryje w sobie znacznie więcej witamin i minerałów. Chcesz poznać szczegóły? Mówisz – masz! Zawiera: witaminę C odpowiedzialną za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego; witaminę E chroniącą komórki przed stresem oksydacyjnym; witaminy z grupy B regulujące działanie układu nerwowego. Co więcej, liście endywii zawierają glikozyd (laktucyna) – związek, który nadaje im charakterystyczny gorzki smak.
powrót do góryZainspiruj się!

Kiedy jesień wita nas deszczem, szarą aurą i wszechobecną chlapą, pora dodać trochę kolorów do tego, co nasz otacza! Jeśli szukasz propozycji na lunch, lekką kolację lub po prostu zdrową przekąskę, sięgnij po przepis na sałatkę z cykorii z orzechami! Cała gama barw na talerzu gwarantowana! Dodając jajko na twardo i kawałki kurczaka, zaserwujesz swojej rodzinie francuską sałatkę z endywią. Dodatkowo całość polej francuskim dressingiem. Palce lizać! Ciekawą propozycją jest przepis na sałatkę ze smażonym serem kozim. To prawdziwy rarytas! Smak warzywa idealnie komponuje się z aromatycznym serem. Przygotowanie tego przysmaku zajmie ci jedynie 30 minut. Wrażenia estetyczne i smakowe nie do opisania! Mamy też coś dla miłośników meksykańskich smaków. Przygotuj sałatkę z fasolą, kukurydzą i groszkiem. Z dodatkiem tabasco danie nabierze ostrego charakteru! Szukasz pomysłu na efektowną przekąskę? Mamy coś dla ciebie! Czy zwykłe kanapki mogą wyglądać estetycznie? Oczywiście, że tak! Kanapki z pumpernikla z dodatkiem fig i migdałów to propozycja na śniadanie w wykwintnym stylu. Nie bój się łączyć różne smaki! Pozwól sobie na odrobinę szaleństwa! Smacznego!
powrót do góryCzy wiesz, że?

- Pora na podróż w czasie! Pierwsze wzmianki na temat endywii pochodzą ze starożytności. W antycznym Egipcie była podawana podczas uczty w czasie święta Pesach.
- W czasie uprawy liście endywii są bielone. Dlaczego? Wszystko z myślą o tobie! Dzięki temu są mniej gorzkie. Sam proces jest bardzo prosty. Liście rośliny są spinane za pomocą gumki lub sznurka, tak by słońce nie docierało do ich wewnętrza. Z tego powodu zewnętrzna część warzywa jest zdecydowanie bardziej gorzka w smaku.
- Z epoki średniowiecza zachował się przepis ze zbioru św. Hildegardy na sałatkę z endywii, jabłek, migdałów, pomarańczy i nasion babki plesznika. Brzmi jak przystawka w ekskluzywnej restauracji, nieprawdaż?
Jak się za to zabrać?

Endywię uprawia się zazwyczaj jako roślinę jednoroczną. Bardzo ważne jest odpowiednie nawadnianie, odchwaszczanie i spulchnianie gleby, na której rośnie. Nie zalicza się do grona roślin ciepłolubnych, co więcej – w zbyt wysokich temperaturach staje się bardziej gorzka. Całkiem nieźle znosi przymrozki, jednak najlepiej czuje się w temperaturze ok. 10–20ᵒC. Nie jest zbyt wymagająca, a jej uprawa nie powinna sprawiać trudności nawet amatorom. Jeśli jesteś już na kolejnym etapie i endywia spokojnie czeka w zaciszu twojej kuchni, czas się za nią wziąć! Warzywo opłucz w wodzie, następnie osusz i podawaj całe liście lub pokrój je w paseczki. Jasne jak słońce, prawda? Jeśli nie zużyjesz całego warzywa, najlepiej przechowuj je w lodówce. Dzięki temu endywia zachowa świeżość jeszcze przez kilka dni. Miej to na uwadze!
powrót do góryZ czym to się je?

Endywię cechuje lekko gorzki, typowy dla cykorii smak. Tym, co ją wyróżnia, są bez wątpienia nieco grube, karbowane, falowane liście. Możemy wskazać jej dwie odmiany: eskariola (o gładkich, szerokich, zielonych liściach) i endywia kędzierzawa (o falistych i wydłużonych brzegach). W kuchni warzywo odgrywa rolę znanej wszystkim sałaty. Idealnie komponuje się z niemal wszystkimi warzywami. W połączeniu z serami, orzechami i owocami tworzy propozycję wykwintnej przystawki. Aby nieco przełamać gorzkawy smak endywii, można ją podawać z sosem lub dressingiem, np. z dodatkiem cytryny. Co więcej, endywię można mieszać z różnymi rodzajami sałat. Dzięki temu podana przez ciebie sałatka będzie pełna kolorów, kształtów i smaków! To z jej udziałem udekorujesz kanapki czy inne przekąski. Warzywo urozmaici twój jadłospis i będzie świetną alternatywą dla zwykłych, często mało charakternych w smaku sałat. Czas poznać ją w całej okazałości!
powrót do góry
Komentarze (0)