Nowalijki – co to jest? Co to za warzywa?

Wielu z nas czekało na nie z niecierpliwością! Przedłużająca zima nie obfituje w świeże i dorodne warzywa. Sytuacja zaczyna zmieniać się już w marcu i kwietniu, kiedy to w warzywniakach coraz częściej można trafić na świeże kąski. Czy wiesz, co to są nowalijki i jakie produkty się do nich zaliczają? Jak je przechowywać, by zachowały pełnię swoich walorów? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w naszym poradniku. Przygotowaliśmy też inspirujące pomysły na wykorzystanie nowalijek w codziennych posiłkach.

Nowalijki – co to jest?

Nazwa ta obejmuje młode wiosenne warzywa, które jako pierwsze pojawiają się w sklepach i na targach po zimie. Przyjmuje się, że sezon na nowalijki trwa od marca do maja. To doskonała wiadomość dla wszystkich osób spragnionych świeżej zieleniny po okresie zimowego przestoju, kiedy na talerzach dominują warzywa korzeniowe oraz kiszonki.

Trzeba jednak sobie uświadomić, że nowalijki dzielą się na szklarniowe i gruntowe. Choć walory tych drugich dla wielu smakoszy są bezkonkurencyjne, trzeba poczekać na nie trochę dłużej. Do produktów pochodzących z upraw szklarniowych przylgnęła łatka mniej wartościowych, lecz nie zmienia to faktu, że nadal stanowią świeże i chrupiące uzupełnienie jadłospisu.

Nowalijki – jakie warzywa się do nich zaliczają?

Pierwsze skojarzenia zapewne jednoznacznie prowadzą nas do szczypiorku oraz rzodkiewki. Bardzo słusznie! Trudno znaleźć bardziej charakterystyczny warzywny symbol wiosny. Szukasz kolejnych inspiracji i zastanawiasz się nad tym, czym jest nowalijka? Do menu możesz z pełnym przekonaniem dopisać zieloną sałatę, cebulę dymkę, botwinkę, białą kapustę, szczaw, natkę pietruszki i koperek. W nieco późniejszym terminie pojawiają się ogórki, pomidory, marchew, seler oraz por.

Jak przechowywać nowalijki?

Udało się! Z zakupów wróciliśmy z solidnym zapasem świeżych warzyw. Trudno byłoby zjeść je w jednym momencie, więc czas skupić się na zasadach przechowywania nowalijek. Prezentujemy najważniejsze wskazówki.

  • Myj je tuż przed jedzeniem. Wilgoć nie służy zachowaniu ich w świeżości i mogłaby doprowadzić do szybszego gnicia.
  • Nowalijek nie należy przechowywać w foliowych opakowaniach. Dużo lepszym pomysłem jest zabezpieczenie ich ręcznikiem papierowym i włożenie do osobnej komory lodówki.
  • Przed spożyciem umyj je dokładnie w chłodnej wodzie. Szczególnie dużą uwagę należy poświęcić warzywom liściastym.
  • Nie przechowuj nowalijek w pobliżu jabłek i gruszek, ponieważ może to doprowadzić do ich zwiędnięcia.
  • Z ich zjedzeniem nie należy zwlekać. Postaraj się zaplanować wykorzystanie nowalijek w posiłkach w ciągu następnych 3 dni.

Powitaj wiosnę w kuchni! Pomysły na dania z nowalijkami

Nad smacznym daniem wcale nie musisz spędzać długich godzin i uwijać się w kuchni w pocie czoła. Wystarczy kilka prostych składników, 15 minut i wiosenna mizeria ze szczypiorem jest gotowa! Interesującym sposobem na wykorzystanie warzywa jest także sos szczypiorkowy, który pasuje do jarzyn, ryżu i kasz. Nie zapomnij o wiosennej sałatce z rzodkiewką, czyli królowej świeżych i barwnych dań! Zapas pikantnego warzywa wykorzystaj do zrobienia chłodnika z rzodkiewki. W sam raz na cieplejsze dni! Potrzebujesz przepisu na nieco konkretniejszą potrawę? Podaj gołąbki z botwinki podczas wiosennego obiadu, a recepturę polędwiczek z sosem botwinkowym zachowaj na odświętny posiłek.