Wracam do tematu chrzanu bo ten skromny i wielce popularny korzeń zasługuje na specjalne traktowanie. Uważam, że jest w polskiej kuchni niezastąpiony i niezbędny.
Domowy chrzan
Porządnie wyczyść i umyj korzeń chrzanowy. Obierz ze skóry, dokładnie usuń wszystkie ciemne plamki. Obrany chrzan zetrzyj na tarce lub rozdrobnij w mikserze z nożem w kształcie litery S. W każdym przypadku chrzan powinien być naprawdę drobno utarty. Utarty chrzan szybko ciemnieje i dlatego należy go solidnie skropić sokiem z cytryny lub kilkoma łyżkami octu. A najlepiej sparzyć chrzan w niewielkiej ilości wrzątku a następnie zakwasić. A teraz co dalej? Utarty chrzan to dopiero początek.
Najprostsze połączenie to chrzan z kwaśną śmietaną. Następny krok to dodatek tartego jabłka. Gdy chrzan i jabłko połączymy z tartym gotowanym buraczkiem powstaje pełna smaku ćwikła.
Gdy mamy już domowy chrzan możemy przystąpić do gotowania. Na moim wielkanocnym stole nie może zabraknąć schabu lub polędwiczki wieprzowej po warszawsku. Gorąco zachęcam do spróbowania schabu po warszawsku. Jestem przekonany, że to danie, także w Waszych domach, stanie się tradycją.
Polędwiczki po warszawsku
Czas przygotowania: 45 minut
Dla 6 osób
Składniki:
- polędwiczki wieprzowe - 300 gramów
- Przyprawa do mięs Knorr - 1 opakowanie
- ząbki czosnku - 2 sztuki
- majeranek - 1 łyżeczka
- musztarda - 1 łyżeczka
- olej - 2 łyżki
- chrzan śmietankowy - 200 gramów
- miód - 2 łyżki
- jajka na twardo - 2 sztuki
- margaryna - 200 gramów
- olej do smażenia
- sól - 1 szczypta
- pieprz - 1 szczypta
Sposób przygotowania
Polędwiczki wieprzowe oczyść z błon. Mięso zamarynuj w oleju, przeciśniętym przez praskę czosnku, majeranku, musztardzie i przyprawie Knorr. Odstaw na 10 minut. Obsmaż wieprzowinę na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony, a następnie piecz je przez 15 minut w piecu rozgrzanym do 180 °C. Po upieczeniu odłóż mięso, aby ostygło. W tym czasie przygotuj farsz. Miękką margarynę rozbij mikserem i dodaj odciśnięty chrzan, starte na tarce jajka oraz miód. Farsz dopraw i dokładnie wymieszaj. Wystudzone mięso krój w plastry, nie docinając co drugiego do końca, aby powstały kieszonki. Za pomocą rękawa cukierniczego nakładaj farsz do kieszonek mięsnych. Podawaj na zimno jako przystawkę, udekorowane świeżą sałatą.
Gdy mowa o chrzanie nie możemy zapomnieć o klasycznej sztuce mięsa w sosie chrzanowym. Warto je docenić bo dobrze przygotowane może stać się prawdziwą ozdobą świątecznego stołu.
Pieczony schab z chrzanowym sosem
60 minut
Dla 6 osób
Składniki:
- schab środkowy - 800 gramów
- Przyprawa do mięs Knorr - 1 sztuka
- chrzan tarty w słoiczku - 100 gramów
- ząbek roztartego czosnku - 1 sztuka
- śmietana - 200 mililitrów
- majeranek - 1 łyżka
- olej słonecznikowy - 80 mililitrów
- woda - 2 szklanki
- Esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr - 1 sztuka
Sposób przygotowania
Mięso umyj i oczyść z żył oraz błonek. Natrzyj Przyprawą do mięs Knorr, majerankiem i roztartym czosnkiem. Naczynie z mięsem przykryj folią i odstaw na co najmniej godzinę w chłodne miejsce (mięso najlepiej odstawić na 24h). Po tym czasie mięso obsmaż na patelni, przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw na 50 minut do nagrzanego do 190°C piekarnika. W połowie pieczenia mięso podlej dwoma szklankami wody. Po upieczeniu przełóż mięso na bok, a sos przelej przez sito do mniejszego naczynia. Dodaj esencję do sosu Knorr, całość dokładnie wymieszaj a następnie doprowadź do wrzenia.
Chrzan przełóż na sito i dokładnie odciśnij, pozbawiając go soku. Następnie dopraw nim sos do smaku i dodaj śmietanę. Całość gotuj na wolnym ogniu jeszcze około 5 minut aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Upieczony schab podawaj pokrojony w plastry i polany sosem.
Komentarze (2)