Obiady bezglutenowe – łatwe, proste i pyszne pomysły
Obiady bez glutenu mogą być nie tylko smaczne, ale też bardzo różnorodne. Jakie obiady bezglutenowe warto przygotować, żeby zachwycić rodzinę i gości? Poznajcie nasze sprawdzone przepisy.
Bezglutenowe obiady – pomysły na zupy
W polskich domach na pierwsze danie serwuje się zwykle zupy, ale wiele z nich zawiera glutenowe dodatki w postaci klusek, groszku ptysiowego, grzanek czy pszennego pieczywa. Jeśli chcecie przygotowywać bezglutenowe obiady z zupą na pierwsze danie, polecamy przepisy z kaszą jęczmienną, pęczak lub z ziemniakami. Pierwszym przykładem jest krupnik z mięsem, ale warto wybrać też klasyczny rosół, zupę z batatów, bigos z boczniaków lub pomidorową z ryżem.
Łatwe obiady bezglutenowe dla całej rodziny
Przygotowanie bezglutenowych drugich dań może się wydawać większym wyzwaniem, ale nic bardziej mylnego. Pyszne obiady bezglutenowe mogą być podawane w formie dań jednogarnkowych, np. warzywnego gulaszu z ciecierzycą i fasolą, sojowego makaronu po tajsku z dodatkiem kurczaka, marchewki, brokułu, cebuli i krewetek lub leczo z wieprzową kiełbasą.
W kategorii ryb i owoców morza warto polecić dorsza pieczonego w folii aluminiowej z dodatkiem frytek z kalarepy i surówki z kapusty lub smażone krewetki z marynowanymi warzywami. Świetnym wyborem będą pieczone udka z kurczaka, gotowane ziemniaki z koperkiem i mizeria z jogurtem.
Fani potraw mącznych mogą oczywiście przetestować bezglutenową pizzę lub naleśniki na słodko z mąki bez glutenu. Wśród pomysłów na łatwe przepisy bezglutenowe króluje też ryż smażony z jajkiem oraz faszerowane pomidory.
Komentarze (0)