Ogórki po kartusku – przepis. Jak zrobić?
Mieliści okazję kiedyś spróbować ogórków po kartusku? Przepis może was zaskoczyć prostotą wykonania i niesamowitym efektem! Twarde, chrupiące i wyjątkowo smaczne korniszony mogą być nie tylko wyśmienitą przekąską, ale także dodatkiem do kanapek, zapiekanek oraz dań mięsnych. Jak przygotować ogórki konserwowe na zimę? Podpowiadamy!
Ogórki po kartusku – czym się wyróżniają?
Kaszuby to malowniczy nadmorski region słynący nie tylko z bogatej historii, ale przede wszystkim prostej i bardzo smacznej kuchni wykorzystującej lokalne produkty. Wśród licznych przysmaków na szczególną uwagę zasługują ogórki po kartusku – niewielkie korniszony marynowane w słodko-kwaśnej zalewie z dodatkiem takich przypraw jak ziele angielskie, liście laurowe, korzenie chrzanu, świeży koper i biała gorczyca. W większości przepisów do ciasno ułożonych w słoiku ogórków gruntowych dodaje się również pokrojoną w paski czerwoną paprykę, cząstki białej cebuli, podzielone na pół ząbki czosnku. Ważnym elementem marynaty jest oparta na wodzie i occie zalewa, która nadaje wszystkim składnikom unikalny smak i niezapomniany aromat.
Jak zrobić ogórki po kartusku? Przepis na pyszną przekąskę
Wśród zapasów na zimę nie powinno zabraknąć przetworów warzywnych, którymi można się potem delektować aż do rozpoczęcia następnego sezonu. Przygotowanie korniszonów należy zacząć od dokładnego wymycia, wyparzenia oraz osuszenia słoików, najlepiej tego samego rozmiaru i wysokości, ponieważ w trakcie gotowania wszystkie zapasteryzują się w tym samym czasie.
- W większym garnku przygotujcie zalewę składającą się z 1,5 l wody, szklanki octu, 0,5kg cukru oraz 2 łyżek soli. Wszystkie składniki zagotujcie i odstawcie do przestudzenia.
- Niewielkich rozmiarów ogórki (około 3 kg) obierzcie z ogonków i dokładnie opłuczcie. 2 duże papryki po umyciu podzielcie na pół, usuńcie gniazda nasienne, a następnie pokrójcie na paski o grubości około 3-4 cm.
- Obraną cebulę skrójcie w piórka, a ząbki czosnku na połówki.
- W każdym słoiku układajcie najpierw ogórki z kawałkami papryki, a następnie dołóżcie listek laurowy oraz po dwa kawałki cebuli, czosnku i ziela angielskiego. Na koniec wsypcie kilka ziarenek gorczycy.
- Do ogórków ostrożnie wlewajcie jeszcze ciepły roztwór wody z octem tak, by zakrył wszystkie składniki. Dokładnie zamknijcie słoiki za pomocą czystych i suchych nakrętek.
- Dno dużego garnka o szerokim dnie wyłóżcie ścierką. Na niej rozstawcie słoiki tak, by się ze sobą nie stykały. Całość zalejcie letnią wodą do ¾ wysokości słoików. Przykryjcie pokrywką i zacznijcie podgrzewać.
- Gdy woda będzie się gotować, pasteryzujcie ogórki przez 10 minut. Po tym czasie ostrożnie wyciągnijcie słoiki na ścierkę, ustawcie do góry dnem i pozostawcie do całkowitego ostygnięcia.
- Gotowe ogórki po kartusku przechowuje w chłodnym oraz ciemnym miejscu, np. w spiżarni, szafce kuchennej albo piwnicy.
- Po otwarciu słoika korniszony należy umieścić w lodówce i spożyć w ciągu tygodnia.
Do czego najlepiej pasują ogórki po kartusku?
W sieci można znaleźć różne przepisy na ogórki, jednak te w wersji po kartusku są po prostu niesamowite! Za smak odpowiada przede wszystkim dobrze zbalansowana słodko-kwaśna zalewa oraz liczne przyprawy, dodające przekąsce apetycznego aromatu oraz zdecydowanie większej głębi. W jakich daniach najlepiej się sprawdzą kartuskie specjały?
- Kanapki – do pracy, na lunch czy rodzinny piknik dobrze się sprawdzą kanapki, np. chrupiące tosty z kurczakiem i jajkiem pełne świeżych warzyw i plastrów konserwowych ogórków.
- Obiady – ogórki po kartusku są doskonały dodatkiem do dań mięsnych, takich jak wołowy stek z grilla, aromatyczny gulasz z dodatkiem warzyw i pieczarek czy delikatny filet drobiowy w złocistej panierce.
- Sałatki – wielobarwna sałatka szefa kuchni czy warzywna mieszanka jarzynowa to pyszne dania, których smak można podkręcić właśnie poprzez dodanie marynowanych korniszonów.
- Zimne przekąski – miniaturowe tartinki lub wieloskładnikowe koreczki są idealnymi przekąskami na imprezę. Aby podbiły serca gości wyrazistym smakiem, warto do nich dodać trochę słodko-kwaśnych ogórków po kartusku. Smacznego!
Komentarze (0)