Można zachwycać się wykwintną, francuską zupą cebulową lub pełną warzyw minestrone rodem z malowniczej Italii, ale zawsze chętnie wracamy do tradycyjnych przepisów i niekwestionowanego króla polskich stołów. Czas na rosół! Każdy jego element jest ważny, jednak szczególnie istotne okazuje się właściwe potraktowanie cebuli. Jak opalić cebulę do rosołu, by zachwycał smakiem i wyglądem? Podpowiadamy!

Opalanie cebuli – o co w tym chodzi?

Każdy, kto choć raz podjął próbę ugotowania rosołu, doskonale wie, jak istotne są szczegóły. Dobre mięso to podstawa, tak samo, jak bogata w smak włoszczyzna. Warzywa gotujemy z przyprawami, czemu zatem cebula zasłużyła na specjalne traktowanie? Jej wcześniejsze opalanie sprawia, że dodana do rosołu dużo intensywniej uwalnia swoje walory, nadając całości wyczuwalnej głębi. Nie pozostaje bez wpływu na kolor, który staje się złocisto-brązowy.

Cebula do rosołu – od czego zacząć?

Z jednej strony cebula nie wzbudza większych emocji wśród kucharzy. Jest popularnym składnikiem ogromnej ilości dań, więc wielu z nas opracowało już nawet swoje patenty na radzenie sobie z jej drażniącym zapachem, który wydobywa się podczas krojenia. Mimo to nadal sporo osób zastanawia się, czy cebula do rosołu powinna być obrana, czy nie. Nie jest to konieczne. Oczywiście pod warunkiem, że zostanie dokładnie oczyszczona z wszelkich zabrudzeń.

Opalanie cebuli – sprawdzone sposoby

Istnieje co najmniej kilka sposobów na to, jak przypalić cebulę do rosołu. Przedstawiamy nasze techniki. W żadnej z nich nie powinno niepokoić pojawienie się czarnego koloru na cebuli – o to chodzi! W całości wrzucimy ją do gotującego się wywaru. Ciemnych fragmentów skórki pozbędziemy się podczas późniejszego cedzenia rosołu.

  1. Najpopularniejszym sposobem jest wykorzystanie do opalenia kuchenki gazowej. Cebulę należy umieścić na palniku, dobierając go na podstawie rozmiaru – warzywo nie powinno wystawać poza krawędzie. Wystarczy minimalny ogień, by cebula była gotowa w kilka minut.
  2. Wielu zwolenników ma opalanie cebuli w piekarniku. W tym wariancie warzywo należy umieścić na suchej brytfannie i piec w temperaturze 200-220 stopni aż do momentu, gdy skórka zacznie przybierać ciemną barwę.
  3. Coraz częściej decydujemy się na wyposażenie naszych domów w kuchenki indukcyjne. Zatem jak przypalić cebulę na indukcji? Wykorzystajmy do tego suchą patelnię. Gdy już będzie rozgrzana, cebulę kroimy na pół i w pierwszej kolejności umieszczamy na patelni płaską stroną.

Oto rosół!

I to w niejednym wydaniu. Aromatyczny i klarowny rosół z kury to klasyczne podejście do tego tradycyjnego dania. Świetnie rozgrzewa i pasuje idealnie do niedzielnego obiadu. Jeśli zależy nam na szykownej wariacji, przygotujmy rosół z warzywami podawany z naleśnikami z parmezanu – w takiej odsłonie może konkurować z potrawami z renomowanych restauracji. Choć jest to zupa, która kojarzy się jednoznacznie z mięsnymi składnikami, wegetariańskiemu rosołowi z lanymi kluskami niczego nie brakuje. W końcu o jego smak i kolor zadbamy cebulowymi manewrami. O jej opiekaniu pamiętajmy również podczas przyrządzania rosołu z pieczarkami. By dojść do wprawy, na kolejny obiad przygotujmy rosół z wątróbką i boczkiem – opalana cebula fantastycznie wzmocni smak mięsnych specjałów.