Dla zdrowia!

Orzechy włoskie są źródłem kwasu linolowego, czyli wielonienasyconego kwasu tłuszczowego Omega-6. Znajduje się w nich również kwas alfa-linolenowy, czyli Omega-3. Kwasy te pomagają w zachowaniu właściwego poziomu cholesterolu we krwi. Orzechy włoskie są źródłem witaminy B6, która przyczynia się do utrzymania odpowiedni metabolizmu energetycznego oraz witaminy B1, czyli tiaminy, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu serca. Za prawidłowy metabolizm węglowodanów odpowiada w dużej mierze cynk, a za mocne kości i zęby – fosfor. Z kolei magnez zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia. Orzechy włoskie to cenne źródło składników odżywczych, więc warto chrupać je na zdrowie!
powrót do góryZainspiruj się!

Orzechy włoskie posłużą do przygotowania wielu pysznych dań na słodko i na słono. Płatki owsiane z orzechami włoskimi i bananem polane jogurtem naturalnym to sposób na smaczne śniadanie. Z kolei aromatyczna zupa grzybowa z orzechami i szczypiorkiem to propozycja na obiad, która zaskakuje połączeniem smaków. Dodatek orzechów włoskich w zupie może wydawać się niespodziewany, ale pasują tu bardzo dobrze. Wydaje ci się, że znasz już wszystkie sposoby na spaghetti? Jesteśmy pewni, że orzechowy posmak jeszcze cię zaskoczy. Wystarczy makaron, orzechy, parmezan i przyprawy, żeby przygotować niebanalne spaghetti z orzechami. Również do kurczaka orzechy świetnie pasują. Podkreślają jego smak i nadają daniu ciekawy aromat. Przygotuj pierś z kurczaka z orzechami włoskimi i sprawdź, jak wykwintnie smakuje. Idealnym dodatkiem do obiadu będzie sałatka z cykorii i orzechów włoskich. Z kolei sałatka ziemniaczana z orzechami włoskimi to smaczna przekąska na co dzień. Pesto przygotowuje się zwykle z orzeszkami pini, ale i włoskie będą do niego pasować. Wypróbuj tagliatelle z orzechowym pesto – ten smak na pewno cię zachwyci. Szynka w orzechach to odpowiedni wybór na uroczysty obiad. Podobnie jak schab ze śliwką w sosie orzechowym. Jeśli masz ochotę na wiele różnorodnych smaków na jednym talerzu, poznaj przepis na sałatkę z truskawkami, serem i orzechami. Będzie oryginalnie i kolorowo. Orzechy włoskie bardzo dobrze pasują do słodkich wypieków. Ciasto orzechowe jest tego najlepszym przykładem, więc szkoda by było nie spróbować. Ciasto ze śliwkami i orzechami to klasyk na specjalne okazje. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego do herbaty, upiecz orzechowe ciasteczka i zaproś znajomych, bo najlepiej smakują w towarzystwie.
powrót do góryCzy wiesz, że?

- Orzech włoski uprawiany jest głównie w Europie i Stanach Zjednoczonych. Występuje dziko w różnych częściach świata. Jest to duże drzewo liściaste, łatwe do utrzymania na własnej działce. Jest też długowieczne – może owocować nawet 500 lat!
- Orzech był uprawiany około 2500 lat p.n.e. Został wymieniony w księdze Starego Testamentu – w Pieśni nad Pieśniami. W Europie pojawił się w czasach Cesarstwa Rzymskiego, a w Ameryce w XVII wieku.
- Orzechy włoskie są uznawane za najstarsze pożywienie znane ludzkości, które pochodzi z drzew. Według źródeł historycznych orzechy włoskie jadano już 10 tysięcy lat temu.
- Nie tylko nasiona, ale również drewno orzecha jest bardzo cenne. Produkuje się z niego meble.
- Orzechy włoskie zbiera się na przełomie lata i jesieni. To wtedy, gdy są jeszcze świeże, smakują najlepiej.
- Orzech włoski czuje się najlepiej w żyznej, głębokiej glebie i dużym nasłonecznieniu, co pozwala mu rosnąc przez cały rok.
Z czym to się je?

Włoskie to jedne z najsmaczniejszych orzechów. Duże i mięsiste są wartościową przekąską na każdy dzień. Można je kupić już łuskane, ale smaczniejsze będą te w łupinach. Sprawdzają się nie tylko jedzone na surowo. Dzięki orzechom włoskim wiele ciast zyskuje nowy, bogatszy smak. Można je wykorzystać na dwa sposoby. Drobno zmielone orzechy włoskie to dobry dodatek do wypieków. W zależności od stopnia zmielenia będą w nim mniej lub bardziej wyczuwalne. Każdy kucharz może więc zdecydować o tym, jak bardzo orzechowe staną się jego potrawy. Orzechy włoskie, w całości lub grubo posiekane, są często używane do przełożenia ciasta. Mogą być częścią masy lub ozdobą. Są istotnym składnikiem „snickersa” – eleganckiego deseru pełnego chrupiących orzechów. Posyp nimi świąteczny piernik lub miodownik, a będą jeszcze bardziej kuszące. Orzechy włoskie to również ważny element wielu ciastek i mieszanek musli, które możesz samodzielnie skomponować. Wbrew pozorom orzechy włoskie pasują nie tylko do słodkich smaków. Tak samo dobrze wypadają w daniach wytrawnych. Pieczona szynka w orzechach zaskoczy smakiem i aromatem każdego smakosza. Włoskie orzechy w sałatkach sprawiają, że całość ma idealny smak i przyjemnie chrupiące składniki. Doskonale łączą się z burakiem, serem pleśniowym i rukolą. Pamiętaj, żeby wcześniej uprażyć orzechy włoskie – zabieg ten wydobywa z nich głębię smaku, a sałatka znika z talerzy w oka mgnieniu. Praż je przez chwilę na suchej patelni, ale nie za długo, by nie stały się gorzkie. Późnym latem i jesienią bez problemu kupisz świeże orzechy od lokalnych dostawców. Orzechy włoskie powinny na stałe zagościć w twoim menu.
powrót do góry
Komentarze (0)