Panierka do mięs, ryb i warzyw bez jajka to świetne rozwiązanie dla osób z alergią czy nietolerancją pokarmową lub tych, którzy poszukują nowych smaków. Nasze sposoby na panierkę bez jajka to także opcja dla zwolenników diety wegańskiej. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, czym zastąpić jajko w panierce!
Co zamiast jajka dodać do panierki?
Niełatwo znaleźć alternatywę dla lepkiej konsystencji jajka, ale mamy na to kilka sposobów. Czym zastąpić jajko? Do panierki możesz dodać następujące zamienniki:
Mleko z przyprawami
Taka mieszanka to popularny zamiennik jajka w panierce. Mleko nadaje potrawie oryginalnego, ale subtelnego wyrazu. W kwestii przypraw masz pełną swobodę – zależnie od preferencji możesz określić smak potrawy. Do mięs i warzyw świetnie sprawdzi się mieszanka z curry i przyprawą do gyrosa, a z kolei do ryb polecamy mieszanki ziół.
Jogurt naturalny z wodą
Wzbogacenie klasycznej panierki jogurtem naturalnym sprawia, że mięso rozpływa się ustach. Możesz iść o krok dalej i przygotować na bazie jogurtu panierkę bez jajka. Wystarczy jogurt naturalny z odrobiną wody.
Mąka z wodą lub z mlekiem
Sprawdzi się jako element panierki bez jajka. Mączny roztwór jest wystarczająco lepki, by wszystkie przyprawy i pozostałe składniki odpowiednio się przykleiły.
Kefir, maślanka, śmietana lub jogurt
Nabiał pozwala skutecznie związać się bułce tartej z jedzeniem.
Musztarda
Sprawdza się jako substytut jajka ze względu na konsystencję. Idealnie uzupełnia panierkę bez jajka w daniach wytrawnych. Musztarda zestawiona z mięsem lub warzywami tworzy niebanalną kompozycję smakową.
Majonez
Dzięki lepkiej konsystencji i tłustej strukturze świetnie uzupełnia panierkę bez surowego jajka. Co więcej, nadaje potrawie wyrazistego, oryginalnego smaku. Takie rozwiązanie polecamy głównie do mięs.
Banan lub jabłko
To propozycja na słodko. Jeśli zastanawiasz się, czym zastąpić jajko w panierce, postaw na… owoce! Rozgnieciony banan czy jabłko mają konsystencję zbliżoną do jajka i zespolą wszystkie składniki panierki. Zastąpienie jajka słodkim owocem to okazja, by poeksperymentować w kuchni i poznać nowe smaki.
Siemię lniane lub nasiona chia
Siemię lub nasiona namocz w wodzie przez kilka godzin. Tym sposobem powstanie lepki roztwór, którym idealnie możesz zastąpić jajko w panierce.
Przykładowe przepisy z panierką bez jajka
By zastąpić jajko w panierce, wystarczy wykorzystać roztwór o lepkiej konsystencji, która sprawia, że wszystkie składniki panierki zespolą się z jedzeniem. Na naszej stronie znajdziesz pomysł na kurczaka z serową „panierką” lub kurczaka w panierce z krakersów – oba przepisy wykluczają jajka. Szukasz jeszcze innej panierki do ryby bez jajka? Łosoś z pistacjową panierką na puree z kalafiora to istny majstersztyk, który zrobi furorę podczas rodzinnego obiadu!
Komentarze (0)