Dla zdrowia!

Już Aztekowie poznali się na dobrodziejstwach płynących ze spożywania papryki. I mieli absolutną rację! Cenne właściwości papryki doceni każdy fan zdrowego stylu życia. Najzdrowsza jest surowa wersja papryki, ale duszona lub pieczona wcale jej nie ustępuje, gdyż w procesie przetwarzania wartość odżywcza zmienia się tylko w niewielkim stopniu.
Co kryje w sobie to warzywo? Już dwa strąki papryki pokrywają dobowe zapotrzebowanie na witaminę E, która skutecznie chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Ponadto, kolorowa papryka jest bogactwem witamin z grupy B oraz potasu. Nie brakuje w niej również witamin C i A, wspomagających odporność. Dodatkowo witamina C pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia właściwego funkcjonowania naczyń krwionośnych.
A jeżeli zastanawiasz się, ile kalorii ma papryka, to informujemy, że niewiele. Ale z niej kusicielka!
Z kolei sproszkowana ostra papryka to popularna przyprawa. Dzięki zawartości kapsaicyny – nadającej papryce piekący smak – przyprawa ta znakomicie rozgrzewa. Wyciągi z ostrych odmian papryki, w których kapsaicyny jest najwięcej, wykorzystywane są w celu przyrządzenia różnego rodzaju maści, plastrów czy innych mazideł.
Po zbyt ostrą paprykę nie powinny sięgać osoby cierpiące na niektóre choroby układu pokarmowego, gdyż może dodatkowo go podrażniać. Zalecane jest również jej ograniczenie w przypadku chorób reumatycznych, ze względu na zawartą solaninę. U osób zdrowych jest jak najbardziej wskazana. A jak już wiadomo, jedzona w formie dodatku, przyprawy, farszu czy składnika kanapek smakuje wyśmienicie!
powrót do góryZainspiruj się!

Zgłodniałeś? Na stole już czeka na Ciebie zupa gulaszowa z papryką. Jej smak i aromat wprawią w osłupienie niejednego smakosza! Kiedy szukasz gustownego obiadu, sięgnij po faszerowaną paprykę z serem wędzonym. Gwarantujemy, że domownicy będą zachwyceni. Z kolej, jeśli chcesz odkryć paprykę w nowej wersji, spróbuj zjeść ją zasmażaną w cieście. Daj się zaskoczyć! Papryka marynowana z miodem także będzie strzałem w dziesiątkę. Zaproś do siebie kuchnię śródziemnomorską, wybierając paprykę nadziewaną z oliwkami. Wzbogać paprykę o mięso mielone, a otrzymasz danie, że palce lizać! Zupa z papryki? Czemu nie! Taka wersja popularnego dania zapewni Ci całkiem nowe doznania smakowe. Papryka nada się również idealnie do zapiekanki z ziemniakami. Sałatka z jej udziałem brzmi przepysznie, szczególnie ta z szynką. Nie od dziś wiadomo, że papryka i mięso to niezwykle dobrana para. Koniecznie wykorzystaj przepis na potrawkę z kurczaka z papryką, a zostaniesz okrzyknięty mistrzem kuchni! Jeśli szukasz przepisu na szybki i lekki posiłek, to dobrze trafiłeś! Niech Twój wybór padnie na spaghetti z cukinią i papryką. Gwarantujemy, że będziesz wracał częściej do tego dania. Bez papryki nie byłoby również gulaszu. Eksperymentuj i wypróbuj ten wołowy z pieczarkami. Smacznego!
powrót do góryCzy wiesz, że?

- Papryka jest kuzynką pomidora i bakłażana, gdyż wspólnie należą do rodziny psiankowatych.
- Jej rodowód sięga terenów Ameryki Środkowej i Południowej, gdzie uprawiana była już 2500 lat p.n.e. Badania archeologiczne dowiodły, że rdzenni mieszkańcy Peru – Aztekowie – nie tylko przyprawiali potrawy drobno zmieloną papryką, ale również wykorzystywali ją w celach militarnych - rozpylali ją z odległości, aby unieszkodliwić wroga.
- Z Ameryki do Europy przypłynęła już pod koniec XV wieku za sprawą Diego Alvaraeza Chancy, który towarzyszył drugiej wyprawie Kolumba. Jednakże jeszcze 400 lat później jedynie zdobiła otoczenie, niejednokrotnie uchodząc nawet za roślinę trującą.
- Węgrzy pokochali ją jako pierwsi, wykorzystując warzywo pod każdą możliwą postacią. To dzięki gulaszowi i leczo szybko usłyszała o papryce reszta świata.
- W przypadku papryki jest pewne, że każdy znajdzie coś dla siebie. Istnieje bowiem całe bogactwo odmian – od słodkiej aż do bardzo ostrej.
- Ostre papryki zdobywają na popularności również i w naszym kraju. Szczególnie jalapeño i tabasco, dodawane przede wszystkim do sosów. Niezwykle ostra jest habanero – jej czerwony kolor zmienia się niemal w czarny. Jej specjalna odmiana – red savina habanero – ma aż 577 000 w skali Scoville'a. Z kolei papryczka chili o nazwie „Pepper X” wyhodowana w 2018 roku osiąga aż 3 180 000 wartości w tejże skali.
- Czy wiesz, że zielona i czerwona papryka pochodzą z tej samej rośliny? Ta o barwie czerwonej jest po prostu bardziej dojrzała.
- Papryka znalazła zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w naturalnej Ameryki Środkowej i Południowej już 6000 lat temu.
- W latach 30. ubiegłego wieku z węgierskich papryk Albert Szent-Gyorgyi wyizolował krystaliczny kwas askorbinowy, czyli witaminę C. Otrzymał za to nagrodę Nobla.
- Meksyk, Chiny oraz Indie to najwięksi producenci papryki na świecie.
Z czym to się je?

Papryka króluje w jadłospisie Hiszpanów. Często możemy spotkać ją również na stołach w kuchni węgierskiej oraz śródziemnomorskiej. Smak, barwa i aromat – to elementy, którymi kierujemy się przy jej wyborze. Również one mają wpływ na kulinarną popularność tego warzywa. Jemy go zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. W obydwu przypadkach smakuje wyśmienicie! Co więcej, wartości odżywcze świeżych i duszonych strąków pozostają prawie takie same. Ponadto stosować ją można jako przyprawę. Występuje w dwojakiej wersji – słodkiej lub pikantnej. Papryka nadaje się idealnie do leczo, sałatek, pizzy czy zapiekanek. Nie obejdą się bez niej dania z grilla czy wyraziste sosy. Masz już dosyć rosołu? W takim razie wybierz paprykę i przyrządź z niej pyszną zupę. Kiedy zima tuż-tuż, warto sięgać po paprykę chili – jej ostrość wykazuje silne działanie rozgrzewające. Dodatek tego rodzaju papryki sprawdzi się w potrawach mięsnych, którym nada odpowiedniej pikantności. Posiłek zakończ świeżą porcją surowych warzyw – oczywiście z papryką na czele.
powrót do góry
Komentarze (0)