Zainspiruj się!

Zielona papryka jalapeno podbija świat i przestrzeń kosmiczną. Jak to się stało, że do tej pory w twojej kuchni była tak rzadkim gościem? A może jeszcze w ogóle nie miała okazji wpaść z wizytą? Stracony czas koniecznie trzeba nadrobić, bo burritos to niezwykle uniwersalne, smaczne danie. Odpowiednie na wieczorną imprezę. Zadowoli wszystkich gości. Burritos świetnie sprawdzą się także po wyjątkowo ciężkim dniu, w czasie którego nie miałeś czasu na solidny obiad. Kolorowa sałatka TexMex także uwielbia konkrety! W sam raz dla każdego, kto po pracy nie ma ochoty długo siedzieć w kuchni. Zrób ją na kolację, a z pewnością wystarczy jeszcze na lunch na następny dzień. Szczelne pudełko i jesz, gdzie chcesz! Kaszotto meksykańskie z boczkiem wędzonym i papryczką jalapeno to doskonałe połączenie kaszy pęczak z tym, co w meksykańskiej kuchni najlepsze. Zielona papryka uwielbia nietypowe kombinacje! Niezrównana pizza góralska jest jedną z nich. W górach świat nie kończy się na oscypku! Idealną równowagę między smakami z pozornie różnych bajek znajdziesz w brazylijskim kurczaku z mlekiem kokosowym. Pikanteria w wersji eleganckiej? To musi być grillowany stek z tuńczyka z sezamem! Jalapeno pasuje do wszystkiego!
powrót do góryCzy wiesz, że?

- Ojczyzną papryczki jalapeno jest Meksyk. Nazwa papryczki pochodzi od miasta Xalapa w stanie Veracruz. Do dziś jest to rejon przodujący w jej uprawie. Doganiają go tylko stan Chihuahua i Nowy Meksyk w Stanach Zjednoczonych.
- Dojrzałe owoce osiągają długość od 5 do 9 centymetrów. Są wąskie i mają niewielki, zakrzywiony ogonek. Najbardziej cenione są egzemplarze o ciemnozielonej barwie. Można spotkać także okazy w kolorze czerwonym, co świadczy o końcowym etapie dojrzewania rośliny.
- Papryka wzrasta i dojrzewa w czasie od 70 do 80 dni. Z każdej rośliny zrywa się średnio około 30 owoców.
- To mit, że ostra papryczka rośnie tylko w gorącym klimacie, z którego pochodzi. Co prawda, bez problemu znajdziesz ją w sklepie przez cały rok, ale warto pokusić się o własną uprawę, nawet w doniczkach! Jej wymagania są podobne do pomidorów i ogórków.
O tym, jak ważna jest jalapeno dla Meksyku, świadczy fakt, że została oficjalną maskotką Mistrzostw Świata w Piłce Nożnej w 1986 roku. Papryczce doprawiono efektowne wąsy, a na jej czubek nałożono tradycyjne sombrero. Imię maskotki – Pique – pochodzi od hiszpańskiego słowa, oznaczającego „pikantny”.
- Papryka jalapeno jako pierwsza ze swojej rodziny postawiła kroki w kosmosie! Stało się to za sprawą amerykańskiego astronauty Williama Lenoira, który w 1982 roku zabrał ją ze sobą na pokład wahadłowca Columbia.
Z czym to się je?

Chili to nie nazwa jednej, konkretnej papryki. Tym mianem określa się całą rodzinę papryk. Papryka jalapeno z dużą gracją reprezentuje swoją familię na świecie. Czym zdobywa fanów? Papryczka na surowo jest dość ostra, lecz znacznie łagodnieje pod wpływem temperatury. Cierpliwie przyrządzana oddaje potrawom swój bogaty smak, bez narażania delikatnych kubków smakowych na ekstremalne przeżycia. Jeśli pozbędziesz się pestek i cienkich, białych błonek, odbierzesz jej nieco mocy. Danie nie musi być piekielnie ostre, by było wyraziste. Spokojnie, fani mocniejszych smaków także znajdą w niej sojuszniczkę. Surowa, suszona, pieczona, panierowana… Wszystkie chwyty dozwolone! Marynowana w occie idealnie sprawdza się jako dodatek do kanapek, które od razu dzięki niej nabierają temperamentu. Chipotle to jej słynna wędzona wersja. W sam raz do serów, zup i dań mięsnych. Nie bez powodu zajmuje honorowe miejsce wśród specjałów kuchni meksykańskiej, słynącej z bogactwa intensywnych smaków. Doskonale wie, jak podnieść temperaturę. Sprawdzi się jako składnik sosach, dipów, tacos i burritto. Z aromatyczną salsą chętnie pójdzie w tango! W potrawach z chorizo czuje się jak ryba w wodzie. Połączenie papryki jalapeno z jagnięciną to smak godny znakomitych restauracji.
Przed przygotowaniem dań z papryczką w roli głównej, warto zapoznać się z krótką instrukcją obsługi. Należy ją kroić w kuchennych rękawiczkach! Jej sok utrzymuje się na rękach godzinami, nawet po ich dokładnym umyciu. Przetarcie oka może doprowadzić cię do łez! Niech to doświadczenie nie zaważy na przyjemności jedzenia. Mimo że jalapeno kojarzy się przede wszystkim z meksykańską fiestą, doskonale odnajdzie się w daniach z innych rejonów świata. Risotto albo gęsty krem pomidorowy wiele zyskają na takiej kombinacji. Makaron z kurczakiem i warzywami, np. cukinią, już nigdy nie będzie nijaki. Węgierski gulasz papryką stoi, niech nie zabraknie w nim jalapeno! Delikatnym sałatkom i daniom z kaszy doda wyrazistego charakteru. Jesteś fanem domowych przetworów? Znajdź miejsce dla jalapeno w słoiczku z dżemem, najlepiej brzoskwiniowym! Owocowa pikanteria to prawdziwy przebój na stołach. Ostra papryczka pobudza kubki smakowe i kulinarną wyobraźnię!
powrót do góry
Komentarze (0)