Pasta z cukinii na kanapki – przepis. Jak zrobić tę pastę?
Jeżeli lubicie przygotowywać kanapki z różnymi dodatkami, to pasta z cukinii jest przepisem dla was! Zmiksowana wraz z przyprawami i innymi jarzynami tworzy apetycznie kremowe smarowidło świetnie pasujące do plastra wędliny czy żółtego sera. Pastę warto przyrządzić w większej ilości, zamknąć w słoikach i zapasteryzować na zimę.
Pasta z cukinii na kanapki i nie tylko
Choć cukinia kojarzy się najczęściej z przetworami na zimę, z tego smacznego warzywa można wyczarować nie tylko wyśmienite dania obiadowe, takie jak zapiekane cannelloni, aksamitna zupa krem warzywny czy aromatyczne leczo z boczkiem, ale także kremową pastę będącą świetnym zamiennikiem masła, twarożku czy innych dodatków. Przyrządzenie smarowidła zajmuje mało czasu i jest na tyle proste, że z podsmażeniem czy doprawieniem poszczególnych składników bez problemu poradzą sobie osoby nie mające zbyt dużego doświadczenia kulinarnego.
Pasta z cukinii może zawierać różne dodatki, dzięki którym jej smak będzie np. bardziej słodki, głębszy, typowo warzywny czy nawet zdecydowanie ostry, co na pewno przypadnie do gustu miłośnikom pikantnych potraw. Gdy nadejdzie sezon zbiorów tego smacznego warzywa, warto przygotować smarowidło w większej ilości, przełożyć do niewielkich słoiczków, zawekować i schować w spiżarni, by móc się cieszyć letnim smakiem warzyw przez całą pozostałą część roku.
Przepis na pastę z cukinii
Jak zrobić pastę z cukinii? Aby jarzynowe smarowidła wyszły idealne, najlepiej przygotowywać je w sezonie zbiorów, kiedy zarówno cukinie, jak też inne warzywa są jędrne, dojrzałe i zawierają dużo soków. Łagodny smak cukinii pozwala na przygotowywanie pasty w wielu wariantach, od delikatnie słodkiej, poprzez subtelnie orzechową, serową czy intensywnie warzywną, na słonej i bardzo pikantnej kończąc. Mimo dużej różnorodności dodatków pozwalających na eksperymentowanie w kuchni, podstawowy przepis niemal zawsze jest taki sam.
- 2 średniej wielkości cukinie dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, wytrzyjcie do sucha, obierzcie, usuńcie ewentualne twarde pestki ze środka i pokrójcie w drobną kostkę lub zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach.
- Cebulę (2-3 średnie sztuki) oraz 3 ząbki czosnku obierzcie i pokrójcie dość drobno.
- Na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzejcie trochę oliwy i podsmażajcie cebulę, często mieszając.
- Do zeszklonej cebuli dodajcie czosnek, a po chwili startą i lekko odciśniętą cukinię.
- Całość kilkakrotnie wymieszajcie, dodajcie 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego, a następnie smażcie na średnim ogniu do odparowania płynów.
- Całą zawartość patelni przełóżcie do blendera i zmiksujcie na gładką masę.
- Pastę doprawcie do smaku solą, pieprzem oraz wybranymi ziołami. Podawajcie po schłodzeniu.
- Jeśli zamierzacie zrobić zapasy na zimę, gotową pastę umieśćcie w wyparzonych i suchych słoiczkach o niewielkich rozmiarach. Dokładnie zakręcone i ułożone na ścierce w garnku z wodą pasteryzujcie 15 minut, pamiętając o tym, że czas pasteryzacji liczony jest od momentu zagotowania wody.
- Po tym czasie ostrożnie wyjmijcie słoiki z garnka, ułóżcie do góry dnem na ręczniku papierowym lub ścierce i pozostawcie do całkowitego wystygnięcia.
Pasta z cukinii na kanapki – najlepsze dodatki
Aromatyczna i dobrze doprawiona pasta z cukinii jest w stanie sprawić, że zwyczajna kanapka nabierze zupełnie nowego wyrazu. Jej smak można wzbogacić poprzez użycie wielu nietuzinkowych składników dodanych podczas smażenia lub duszenia, takich jak: zmielone orzechy (włoskie, nerkowce), suszone owoce i warzywa (śliwki, pomidory w oleju) albo sery (feta, kozi). Smarowidło nabierze nieco przyjemnej goryczki i większej głębi, jeśli surowe jarzyny (cukinia, bakłażan, papryka) zostaną zastąpione grillowanymi lub upieczonymi w wysokiej temperaturze. Nie bez znaczenia są także przyprawy: ostra papryka wędzona nada nieco pikanterii, zioła prowansalskie włoskiego charakteru, szczypta kurkumy złocistego koloru, a curry apetycznie egzotycznej nuty. Smacznego!
Komentarze (0)