Pasta z kalafiora gotowanego lub pieczonego na kanapki. Jak przygotować?
Najprostsza pasta z kalafiora świetnie sprawdzi się jako dodatek do krakersów lub tartinek na imprezie, a także do pieczywa na śniadanie. Jak ją przygotować z pieczonego i gotowanego kalafiora?
Pasta z pieczonego kalafiora – przepis
Kalafiorowa pasta zachwyca prostotą i niebanalnym smakiem. Do przygotowania dużej porcji będziecie potrzebowali jednego kalafiora, szczypty mielonego chili, pół łyżeczki słodkiej papryki i mielonego kminku, 100-120 g orzechów laskowych, szczyptę pieprzu, ok. 100 g suszonych pomidorów i 3-4 łyżki oleju z pestek dyni. Umytego i porozdzielanego na różyczki kalafiora upieczcie w temperaturze ok. 200°C do miękkości. Na suchej patelni podprażcie przez chwilę orzechy laskowe, a następnie zblendujcie je z kalafiorem i pozostałymi składnikami na gładką masę.
Pasta z kalafiora gotowanego – jak ją przygotować?
Pastę z gotowanego kalafiora zrobicie dokładnie tak samo, jak z pieczonego. Warzywo należy gotować na parze lub w wodzie ok. 10-15 minut do miękkości. Pastę z kalafiora na kanapki możecie przyprawić w dowolny sposób – dodać ulubione przyprawy, odrobinę soku z cytryny lub limonki, siekany koperek, szczypiorek lub wędzoną słodką paprykę, a nawet jajka na twardo. W paście z kalafiora może się też znaleźć odrobina czerstwego chleba oraz przesmażona i zblendowana cebula.
Przed podaniem kalafiorową pastę warto dobrze schłodzić i wykorzystać jako dodatek do bułeczek drożdżowych, przekąsek z krakersów lub roladek z tortilli.
Komentarze (0)